Evropska unija povodom godišnjici invazije: Osiguraćemo pobedu Ukrajine

Evropska unija povodom godišnjici invazije: Osiguraćemo pobedu Ukrajine

Zemlje Evrospke unije, njih 27, obećalo je da će ostvariti pobedu Ukrajine u ratu sa Rusijom i da neće prestati da podržavaju do dana vraćanja pravde nakon zločinačkog napada Ruske Federacije, navodi se u saopštenju Evropskog saveta povodom godišnjice invazije na Rusku Federaciju u punom obimu.

U saopštenju, koje je odobrilo svih 27 država članica Evropske unije, kaže se da je ruska agresija zločin protiv mira, da krši Povelju UN, principe UN i ljudske vrednosti.

„Rusija sistematski napada civile, uništava gradove i napada ukrajinski identitet. Odlučni smo da obezbedimo da svi oni koji su krivi za ratne zločine i druge teške zločine počinjene u vezi sa ruskim agresivnim ratom protiv Ukrajine budu izvedeni pred lice pravde“, navodi se u saopštenju.

Države EU naglašavaju da je Rusija pretvorila hranu i energiju u oružje, neodgovorne nuklearne pretnje i širi lažne narative o ratu. Agresorski rat Rusije i njegove posledice značajno su uticale na mnoge zemlje, posebno zbog uticaja na svetsku ekonomiju, cene hrane i roba.

Države EU obećavaju da će ostati čvrste i u punoj solidarnosti sa Ukrajinom i njenim narodom sve dok bude potrebno.

„Svi Ukrajinci zaslužuju da žive u miru i slobodno biraju svoju sudbinu. Ukrajina je deo naše evropske porodice“, navodi se u saopštenju i dodaje da je izbor Ukrajinaca da budu u EU izbor mira, demokratije, vladavine zakon, poštovanje osnovnih prava i prosperitet.

Države EU obećavaju da će nastaviti da podržavaju Ukrajinu u političkoj, ekonomskoj, humanitarnoj, finansijskoj i vojnoj sferi, uključujući brze koordinisane kupovine od evropske industrije.

„Takođe ćemo podržati oporavak Ukrajine, za koju ćemo nastojati da koristimo zamrznutu i ​​blokiranu rusku imovinu u skladu sa zakonodavstvom EU i međunarodnim pravom. Nastavićemo da povećavamo kolektivni pritisak na Rusiju da okonča svoj agresivni rat. U tom cilju, usvojićemo deseti paket sankcija i preduzeti mere protiv onih koji će pokušati da zaobiđu mere EU“, ističe se u saopštenju.

Države EU su izjavile da podržavaju formulu mira predsednika Zelenskog i obećale da će ostvariti pobedu u ratu protiv Rusije.

„Zajedno sa našim međunarodnim partnerima obezbedićemo pobedu Ukrajine, poštovanje međunarodnog prava, obnavljanje mira i teritorijalnog integriteta Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama, rekonstrukciju Ukrajine i uspostavljanje pravde. Nećemo stati sve dok tog dana“, navodi se u saopštenju.

Pročitajte i o tome kako je veliki rat promenio formate saradnje Ukrajine i EU.

Ko i kako treba da pregovara o pristupanju Ukrajine EU – u materijalu na sajtu „EP”.