Broj poginulih u zemljotresu u Turskoj i Siriji premašio 47.000

Broj poginulih u zemljotresu u Turskoj i Siriji premašio 47.000

Broj poginulih u snažnom zemljotresu koji je 6. februara pogodio delove Turske i Sirije nastavlja da raste dok se sve više tela izvlači iz ruševina srušenih zgrada. Zemljotres jačine 6,4 stepena Rihterove skale koji je ove nedelje pogodio već oštećenu provinciju Hataj oštetio je ili srušio više zgrada, što je pogoršalo razaranja.

Ukupan broj smrtnih slučajeva u Turskoj i Siriji sada iznosi 47.244.

U intervjuu za državnu televiziju TRT kasno u sredu, Sojlu je rekao da timovi pregledavaju dve zgrade u teško pogođenoj provinciji Hataj u potrazi za novim leševima. On je rekao da su operacije potrage na drugim mestima privedene kraju.

U međuvremenu, najmanje 164.000 zgrada se srušilo ili je toliko oštećeno da ih treba srušiti, rekao je Murat Kurum, turski ministar za životnu sredinu i urbanizaciju.

Lokalna civilna odbrana na severozapadu Sirije, lokalno poznata kao Beli šlemovi, saopštila je u četvrtak da su se hiljade dece i desetine hiljada porodica sklonile u automobile i šatore „plašeći se da će se zemljotres ponoviti“.

U Siriji koju drži vlada, prvi avion iz Bahreina natovaren pomoći sleteo je u Damask. Zalivska monarhija je među mnogim arapskim zemljama koje su poslednjih godina pokušale da odmrznu odnose sa predsednikom Bašarom Asadom, nakon što su ga izbegavale 2011. zbog njegovog brutalnog obračuna sa demonstrantima.

Saudijska Arabija i Egipat, dva ključna saveznika SAD u regionu, takođe su isporučili pomoć.