Ukrajina želi jednogodišnje produženje ugovora o žitu

Ukrajina želi jednogodišnje produženje ugovora o žitu

Ukrajina će ove nedelje zatražiti od Turske i Ujedinjenih nacija da počnu pregovore o pomeranju sporazuma o žitu u Crnom moru, tražeći produženje od najmanje godinu dana koje bi uključivalo luke Mikolajv, rekao je visoki ukrajinski zvaničnik rekao je u sredu, prenosi Rojters.

Crnomorska inicijativa za žito uz posredovanje UN i Turske prošlog jula omogućila je izvoz žitarica iz tri ukrajinske luke. Sporazum je produžen u novembru i ističe 18. marta osim ako se ne dogovori produženje.

„Ove nedelje ćemo dobiti zvaničan predlog o potrebi da se radi na produženju“, rekao je Jurij Vaskov, zamenik ukrajinskog ministra restauracije, u intervjuu Rojtersu.

On je rekao da još nije određen tačan datum razgovora, koji su prethodno vođeni u Turskoj.

„Zahtevaćemo… da se produži ne za 120 dana, već za najmanje godinu dana, jer ukrajinsko i globalno poljoprivredno tržište treba da bude u stanju da planira ove obim (izvoza) na duži rok“, rekao je Vaskov.

On je rekao da će Ukrajina insistirati na povećanju broja inspekcijskih timova „kako bi se eliminisalo nagomilavanje plovila koja čekaju inspekciju“.

Ukrajina je više puta optuživala Rusiju da odlaže inspekcije brodova koji prevoze ukrajinsku poljoprivrednu robu, što je dovelo do smanjenja isporuka i gubitaka za trgovce.

Rusija je negirala te optužbe, rekavši da ispunjava sve svoje obaveze iz sporazuma o izvozu žitarica.

Vaskov je rekao da se od novembra situacija sa inspekcijama nije promenila i da postoje samo tri inspekcijske ekipe sa ruske strane.

„Nema pozitivnog zamaha. Istovremeno, UN, Turska i Ukrajina su spremne da sprovedu 40 inspekcija dnevno ako je potrebno. A takva potreba postoji – oko 140 brodova čeka na inspekciju“, rekao je on.

Kao glavni globalni uzgajivač i izvoznik žitarica, ukrajinski izvoz žitarica je od 20. februara pao za 28,7% na 30,3 miliona tona u sezoni 2022/23, pogođen manjom žetvom i logističkim poteškoćama izazvanim ruskom invazijom.

Ukrajina izvozi oko 3 miliona tona poljoprivrednih proizvoda mesečno u okviru sporazuma, ali Vaskov je rekao da je Ukrajina bila u mogućnosti da izvozi 6 miliona tona mesečno iz luka Odeskog regiona i da ga poveća na 8 miliona tona ako se Nikolajev pridruži.

Uprkos smanjenju žetve žitarica 2022. na oko 54 miliona tona sa rekordnih 86 miliona u 2021, najmanje 30 miliona tona žitarica je i dalje u silosima i moglo bi da se izveze, navodi ministarstvo poljoprivrede.

Vaskov je rekao da su luke u Nikolajevu, koje su činile 35 odsto ukrajinskog izvoza hrane pre ruske invazije, spremne da se pridruže inicijativi i da će im trebati najviše dve nedelje da počnu da rade.

On je rekao da Kijev ne vidi rusku okupaciju Kinburnske pljuvačke kao prepreku za dodavanje mikolajevskih luka u prošireni sporazum. Kopno kopno gleda na rutu kojom bi brodovi isplovili iz mikolajevskih luka u Crno more.

„Ako luke (Mikoljav) budu uključene u inicijativu, postojaće obaveza da se ne napadnu brodovi koji prevoze poljoprivredne proizvode, što može da funkcioniše čak i u trenutnoj situaciji“, rekao je Vaskov.