Severna Koreja bi mogla da pokuša da izvrši pritisak na SAD sa ICBM

Severna Koreja bi mogla da pokuša da izvrši pritisak na SAD sa ICBM

Severna Koreja bi mogla da testira interkontinentalne balističke rakete na nižoj, dužoj putanji i izvrši sedmu nuklearnu probu ove godine kako bi usavršila svoje mogućnosti naoružanja, saopštili su u sredu južnokorejski zakonodavci, pozivajući se na obaveštajne zvaničnike.

Severna Koreja je do sada sprovodila testove ICBM samo na uzdignutim putanjama, ali je već obezbedila mogućnosti da ih lansira pod normalnim uglom, omogućavajući im da lete mnogo dalje, rekli su zakonodavci nakon brifinga Nacionalne obaveštajne službe Seula (NIS).

Zakonodavci su rekli da bi Pjongjang mogao da izvrši testiranje ICBM na normalnoj putanji kako bi izvršio pritisak na Sjedinjene Države, koje su nedavno izvele vojne vežbe u regionu i planiraju još velikih vežbi u narednim mesecima.

Severna Koreja je ispalila ICBM u subotu i još dve balističke rakete kratkog dometa u ponedeljak, pri čemu je moćna sestra lidera Kim Džong Una zapretila da će koristiti Pacifik kao „poligon za gađanje“ u zavisnosti od ponašanja SAD.

„MKBM do sada nisu lansirane pod normalnim uglom, ali Severna Koreja ima sve mogućnosti i čini se da priprema vremensku liniju da pojača efekat pritiska na Sjedinjene Države“, Ju Sang-bum, član parlamentarnog odbora za obaveštajne poslove , rekao je novinarima nakon brifinga.

Severna Koreja će takođe verovatno izvesti svoj prvi nuklearni test od 2017. i lansirati špijunski satelit ove godine, ali tek treba da savlada tehnologiju za opremanje višestrukih raketnih bacača atomskim uređajima, rekao je Ju.

„Postoji mogućnost za sedmi test koji bi bio od suštinskog značaja za završetak minijaturizacije i smanjenja težine nuklearnih bombi“, rekao je on.

Ioun Kun-ioung, još jedan član komiteta, rekao je da bi Severna Koreja takođe mogla da razvije ICBM zasnovane na čvrstom gorivu ove godine, i potvrdio je izveštaj ministarstva odbrane da kineski špijunski baloni nisu ušli u vazdušni prostor Južne Koreje.

Takođe u sredu, ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje saopštilo je da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš bio „izuzetno nepravedan, neuravnotežen“ u svojim raketnim testovima.

Gutereš je osudio najnovije lansiranje ICBM severa, pozivajući ga da odmah zaustavi dalje provokativne akcije, da se pridržava rezolucija Saveta bezbednosti o zabrani takvih testova i da se vrati razgovorima o denuklearizaciji.

„On mora jasno da zna da njegov iracionalan stav i stav sa predrasudama po pitanju Korejskog poluostrva služi kao faktor koji podstiče na neprijateljske postupke SAD i njihovih sledbenika protiv nas“, rekao je Kim Son Gjong, zamenik ministra za međunarodne organizacije u ministarstvu spoljnih poslova Pjongjanga. saopštenje koje je preneo državni medij KCNA. „Ako dođe do nepoželjne situacije na Korejskom poluostrvu… ni sam generalni sekretar UN ne bi bio oslobođen teških odgovornosti za to.