Ruski ratni brod sa hipersoničnim projektilima stiže na vežbe sa Južnom Afrikom, Kinom

Ruski ratni brod sa hipersoničnim projektilima stiže na vežbe sa Južnom Afrikom, Kinom

Ruska vodeća fregata opremljena hipersoničnim krstarećim raketama nove generacije stigla je u južnoafričku luku Ričards Bej na vežbe koje će uključivati Kinu, izvestila je u sredu ruska državna novinska agencija RIA.

Južna Afrika je trebalo da započne zajedničke vežbe u petak. Vežbe se naziva rutinskim, ali one su podstakle domaće kritike i strahove da bi mogle da ugroze odnose sa zapadnim partnerima.

Početak vežbi poklapa se sa prvom godišnjicom ruske invazije na Ukrajinu i nakon odluke ruskog predsednika Vladimira Putina da suspenduje svoj poslednji veliki sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja sa Sjedinjenim Državama.

Brod pod nazivom „Admiral Gorškov iz flote Sovjetskog Saveza“ stigao je u zaliv Ričards „izvodeći zadatke dugog putovanja“, javila je RIA, pozivajući se na saopštenje ruske Severne flote.

Ratni brod Gorškov, koji je ispraćen iz Rusije 4. januara, nosi rakete Cirkon koje imaju domet od 900 km i mogu da putuju brzinom koja je nekoliko puta veća od brzine zvuka, što otežava odbranu od njih.

Krajem januara, brod je testirao svoje udarne sposobnosti u zapadnom Atlantskom okeanu.