Rusija se protivi potezu UN u vezi sa Ukrajinom

Rusija se protivi potezu UN u vezi sa Ukrajinom

Rusija je pozvala države Ujedinjenih nacija da glasaju protiv „neuravnoteženog i antiruskog” poteza na Generalnoj skupštini Ukrajine i drugih kako bi obeležili godinu dana od invazije Moskve, kako je Kina rekla u utorak da bi mogla da oslobodi „dokument o stavu“ o ratu za nekoliko dana, prenosi Rojters.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija od 193 člana trebalo bi da glasa kasnije ove nedelje o nacrtu rezolucije u kojoj se naglašava „potreba da se što pre postigne sveobuhvatan, pravedan i trajni mir“ u skladu sa osnivačkom Poveljom Ujedinjenih nacija.

Ukrajina i njene pristalice nadaju se da će produbiti rusku diplomatsku izolaciju tražeći glasove za skoro tri četvrtine Generalne skupštine kako bi odgovarali – ako ne i boljoj – podršci koju je dobila za nekoliko rezolucija prošle godine.

U nacrtu teksta bi Generalna skupština ponovo tražila od Moskve da povuče svoje trupe i pozvala na obustavu neprijateljstava. Rezolucije Generalne skupštine nisu obavezujuće, ali imaju političku težinu.

„Čak i eventualni prekid neprijateljstava bez jasnog podsticaja za smislene pregovore, kao i ispravljanje pitanja koja dovode do krize neće doneti dugotrajno rešenje“, napisao je ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzia u pismu zemljama članicama UN u ponedeljak. , vidi Rojters.

„Ne pominje se „dijalog“ ili „pregovori““, rekao je on o nacrtu. „Ako tekst ostane neuravnotežen i antiruski kakav je sada, tražimo od država članica da glasaju protiv.

Mirovni plan koji je prošle godine predložio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poziva na obnavljanje teritorijalnog integriteta i da ga Rusija reafirmiše u skladu sa Poveljom UN, za koju je Zelenski rekao da „nije dorasla pregovorima“.

Takođe zahteva povlačenje ruskih trupa i prekid neprijateljstava.

Ruski saveznik Belorusija predložio je u utorak amandmane na nacrt rezolucije UN, u koji je Rojters uvideo, uključujući „sprečavanje dalje eskalacije sukoba hranjenjem strana smrtonosnim oružjem“. Diplomate kažu da je malo verovatno da će proći.

Sjedinjene Države i saveznici su Ukrajini obezbedili milijarde dolara u oružju. Sjedinjene Države su optužile Iran i Severnu Koreju da Rusiju snabdevaju oružjem i u subotu su izjavile da su zabrinute da Kina razmatra pružanje „smrtonosne pomoći“ Rusiji.

Kina je u ponedeljak rekla da Sjedinjene Države nisu u poziciji da postavljaju zahteve Pekingu. Kina i Rusija najavile su partnerstvo bez ograničenja neposredno pre nego što je Rusija napala Ukrajinu.

Kineski ambasador u UN Džang Jun rekao je novinarima u utorak da će Kina objaviti „dokument o stajalištu” o Ukrajini verovatno za nekoliko dana koji će „uglavnom odražavati dosledne stavove Kine po ovom pitanju”.

„Nikada to nismo nazvali mirovnim planom. Njegov dokument o stavu“, rekao je Zhang. „Nastavićemo da naglašavamo poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja. Ističemo da zemlje treba da udovolje bezbednosnim brigama jedne druge. Uglavnom ćemo pozivati na mir, na dijalog, na mirno rešenje“, rekao je on.