Parlament Mađarske će u martu razmatrati pristupanje Švedske i Finske NATO-u

Parlament Mađarske će u martu razmatrati pristupanje Švedske i Finske NATO-u

Parlament Mađarske će sledeće nedelje započeti raspravu o ratifikaciji protokola o pristupanju Švedske i Finske Severnoatlantskoj alijansi.

Sledi da će mađarski poslanici od 27. februara do 1. marta održati opštu raspravu o zahtevima Švedske i Finske za članstvo u NATO. Za njih će se glasati od 6. do 9. marta.

U dnevnom redu je navedeno da će se posebno razmatrati ratifikacija prijava obe zemlje. Imajte na umu da su ostale zemlje do sada zajednički donosile odluke o njima.

Kao što je poznato, Vlada Viktora Orbana je sredinom jula predstavila relevantne predloge zakona, ali parlament, u kojem vladajuća partija Fides ima dvotrećinsku većinu, od tada ove predloge zakona nije iznela na raspravu i usvajanje.

Shodno tome, vladajuća većina u Mađarskoj odložila je za više od sedam meseci razmatranje vladinih predloga za ulazak dve zemlje u NATO. Istovremeno, mađarska vlada je javno tvrdila da po ovom pitanju nema odlaganja.

Kao što znate, nakon što su Švedska i Finska u maju 2022. podnele zahtev za pristupanje Severnoatlantskoj alijansi, nisu je ratifikovali parlamenti samo dve zemlje – Turske i Mađarske. Prethodno je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prvi put javno priznao da bi obe zemlje mogle odvojeno da postanu članice asocijacije.