Putin suspenduje poslednji nuklearni sporazum sa SAD

Putin suspenduje poslednji nuklearni sporazum sa SAD

Predsednik Vladimir Putin suspendovao je u utorak rusko učešće u poslednjem preostalom sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja sa Sjedinjenim Državama, upozorivši Vašington da je Rusija stavila novo kopneno strateško nuklearno oružje na borbeno dežurstvo, preneo je Rojters.

Rusija i Sjedinjene Države i dalje imaju ogromne arsenale nuklearnog oružja preostalog iz Hladnog rata čiji je broj trenutno ograničen Novim ugovorom START, koji je dogovoren 2010. godine i koji ističe 2026. godine.

„Primoran sam danas da objavim da Rusija obustavlja svoje učešće u Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja“, rekao je Putin političkoj i vojnoj eliti svoje zemlje.

Ruski lider je rekao da neki ljudi u Vašingtonu razmišljaju o obnavljanju nuklearnih testiranja i da bi rusko ministarstvo odbrane i nuklearna korporacija stoga trebalo da budu spremni da testiraju rusko nuklearno oružje ako bude potrebno.

„Naravno, mi to nećemo uraditi prvi. Ali ako SAD sprovedu testove, onda ćemo. Niko ne treba da ima opasne iluzije da globalni strateški paritet može biti uništen.“

„Pre nedelju dana sam potpisao ukaz o stavljanju novih kopnenih strateških sistema na borbeno dežurstvo. Hoće li i oni tu da zabadaju nos ili šta? A misle da je sve tako jednostavno? Šta, hoćemo pusti ih tamo samo tako?“

Novi sporazum START ograničio je obe strane na 1.550 bojevih glava na raspoređene interkontinentalne balističke rakete, podmorničke balističke rakete i teške bombardere. Obe strane su ispunile centralne granice do 2018.

Putin je taj potez najavio tokom svog godišnjeg govora o stanju nacije u kojem je obećao da će nastaviti sa višegodišnjim ratom Rusije u Ukrajini i optužio NATO alijansu predvođenu SAD da raspiruje vatru sukoba u pogrešnom uverenju da je mogao da pobedi Moskvu u globalnoj konfrontaciji.

Govoreći skoro godinu dana od kada je naredio invaziju koja je izazvala najveću konfrontaciju sa Zapadom od dubina Hladnog rata, Putin je rekao da će Rusija „dosledno rešavati zadatke sa kojima se suočava“ u Ukrajini.

Okružen sa četiri ruske trobojne zastave sa obe strane, Putin je rekao da se Rusija naginje ka Aziji nakon što joj je Zapad udario najstrože sankcije u modernoj istoriji.