Hong Kong ukinuo vizu kineskom naučniku koji je bio u zatvoru zbog uređivanja gena

Hong Kong ukinuo vizu kineskom naučniku koji je bio u zatvoru zbog uređivanja gena

Vlasti u Hong Kongu saopštile su kasno u utorak da su ukinule radnu vizu kineskom biofizičaru koji je bio u zatvoru jer je stvorio prve bebe sa uređivanim genima na svetu, bacajući hladnu vodu na njegove planove da svoje istraživanje preseli u grad.

Prvobitno davanje vize He Jiankuiju izazvalo je probleme u naučnoj zajednici i bacilo senku na novu imigracionu šemu u Hong Kongu osmišljenu da privuče vrhunske talente širom sveta.

On je 2019. osuđen na zatvorsku kaznu zbog ilegalnog eksperimentisanja na ljudskim embrionima u kontroverznoj vežbi u kojoj su devojčice bliznakinje rođene sa genima koje je promenio da bi dao imunitet na HIV.

Naučnik – koji je pušten u aprilu prošle godine – rekao je ranije u utorak da mu je odobrena viza za Hong Kong i da traži saradnike da nastavi svoj rad na genskoj terapiji za retke bolesti.

„Trenutno kontaktiram hongkonške univerzitete, naučnoistraživačke organizacije i kompanije“, rekao je 39-godišnjak novinarima u Pekingu.

„Ako postoje određene i pogodne mogućnosti, razmotriću rad u Hong Kongu“, rekao je on.

Međutim, vlada Hong Konga saopštila je kasno u utorak da je poništila vizu osobi koja je „dala lažne izjave“ u aplikaciji, dodajući da je pokrenuta krivična istraga.

U saopštenju nije navedeno njegovo ime, ali se odnosi na detalje njegovog slučaja.

Dodaje se da budući podnosioci zahteva u okviru šeme za vizu moraju da deklarišu da li su imali krivični dosije — uslov koji su zvaničnici priznali da nije postojao kada je on podneo svoje formulare.

Kiran Musunuru, vodeći profesor genetike na Univerzitetu u Pensilvaniji, ranije je kritikovao odluku Hong Konga da He odobri vizu kao „užasnu“.

„He Jiankui je osuđeni zločinac“ i „užasno nesposoban kao naučnik“, rekao je on za AFP.

„Eksperimentisanje na deci i nanošenje genetskog oštećenja, kao što je on uradio, je po mom mišljenju oblik zlostavljanja dece.

Kineski naučnik zapanjio je naučnu zajednicu 2018. godine objavom rođenja genetski modifikovanih blizanaca. Sledeće godine rođeno je treće dete koje je bilo podvrgnuto uređivanju gena.

Nakon međunarodne osude, Hea, koji je školovao na Univerzitetu Stanford, kineski sud je u decembru 2019. godine zatvorio i kaznio sa tri miliona juana (430.000 dolara).

Sud je rekao da je on „nezakonito vršio uređivanje gena ljudskog embriona namenjenog reprodukciji“, preneli su tada kineski državni mediji.

Dvojica Heovih kolega istraživača takođe su osuđena 2019. Džang Renli je osuđen na dve godine zatvora i novčano od milion juana, dok je Ćin Đindžou dobio 18 meseci, uslovno na dve godine i novčanu kaznu od 500.000 juana.

Trio nije stekao kvalifikacije za rad kao lekar i svesno je prekršio kineske propise i etičke principe, navodi se u sudskoj presudi, javila je novinska agencija Sinhua.

Oni su delovali „u potrazi za ličnom slavom i dobiti“ i ozbiljno „poremetili medicinski red“, dodaje se.