Microsoft iznosi argumente za spajanje Activision-a

Microsoft iznosi argumente za spajanje Activision-a

Majkrosoftov odeljenje za video igre Xbox objavilo je u utorak nova partnerstva sa Nintendo i proizvođačem čipova Nvidia dok pokušava da ubedi evropske regulatore da odobre planirano preuzimanje giganta za izdavanje igara Activision Blizzard vrednog 68,7 milijardi dolara, preneo je AP.

Ključna publika za ove najave bili su antimonopolski regulatori Evropske unije koji su u utorak održali sastanak iza zatvorenih vrata sa rukovodiocima Majkrosofta i nekim od njihovih konkurenata, uključujući Soni i Gugl.

Microsoft je najavio 10-godišnji ugovor sa proizvođačem čipova Nvidia o dovođenju Ksbok igara na Nvidijinu uslugu za igre u oblaku. Microsoft je takođe rekao da je sada potpisao sličan ugovor sa Nintendom, formalizujući obavezu koju je otkrio krajem prošle godine.

Ono što nema je sporazum sa glavnim rivalom Ksbok-a, proizvođačem PlaiStation-a Soni, koji je nastojao da ubedi antimonopolska regulatorna tela širom sveta da zaustave spajanje Activision Blizzarda.

Ugovor o gotovini, koji bi trebalo da bude najveći u istoriji tehnološke industrije, suočava se sa odbijanjem regulatora u SAD i Evropi jer bi Microsoftu dao kontrolu nad popularnim franšizama igara kao što su Call of Duty, World of Warcraft i Candy Crush.

Evropska komisija, izvršna ruka 27-članog bloka, istražuje da li bi spajanje poremetilo fer konkurenciju popularnim igrama Activision Blizzard. Planirano je da odluka donese do 23. marta.

Microsoft je prvi put najavio sporazum o kupovini kalifornijskog izdavača igara početkom prošle godine, ali je preuzimanje zaustavljeno i u SAD, gde je Federalna trgovinska komisija tužila da blokira sporazum, i u Britaniji, gde je privremeni izveštaj antimonopolske službe rekao je da će ugušiti konkurenciju i povrediti igrače.

Majkrosoft, sa sedištem u Redmondu u Vašingtonu, računa da će dobiti odobrenje bilo u EU ili u Britaniji kako bi pomogao u unapređenju svog slučaja u SAD.