Žito iz Ukrajine: 25.000 T za otpremu u Keniju

Žito iz Ukrajine: 25.000 T za otpremu u Keniju

Implementacija programa Zrno iz Ukrajine uzima maha. U ovom trenutku, brod za rasuti teret se utovara sa 25.000 tona pšenice u luci Čornomorsk i uskoro će uploviti u Republiku Keniju, izjavio je ukrajinski ministar za agrarnu politiku i hranu Nikola Solski na brifingu u luci Černomorsk, javlja dopisnik Ukrinforma.

Izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Slovenije u Ukrajini Tomaž Mencin i izvanredni i opunomoćeni ambasador Češke Republike u Ukrajini Radek Matula posetili su luku Černomorsk zajedno sa ukrajinskim ministrom za agrarnu politiku i hranu Nikolajem Solskim.

Brod za rasuti teret VALSAMITIS će isporučiti 25.000 tona pšenice u Keniju i 5.000 tona pšenice u Etiopiju. Ova pošiljka je postala moguća zahvaljujući podršci Slovenije i Češke.

Prema Mencinu, Slovenija se pridružila programu 26. novembra 2022. godine, izdvojivši milion evra pomoći stanovništvu Afrike.

Matula je napomenuo da će Češka nastaviti da podržava ovaj program, kako politički tako i finansijski.

„Inicijativa Vladimira Zelenskog je blagovremena i neophodna. Ova inicijativa pokazuje svetu umešanost Ukrajine u sudbinu naroda Afrike“, rekao je Matula.

U međuvremenu, prema Matulinim rečima, Češka pruža podršku Ukrajini na svim nivoima. Glavne oblasti uključuju snabdevanje oružjem, razvoj energetskog sektora, obezbeđivanje pristojnih uslova za život ukrajinskih izbeglica u Češkoj Republici i humanitarnu pomoć.

„U Češkoj, verujemo u pobedu Ukrajine i spremni smo da učestvujemo u posleratnoj obnovi zemlje. Takođe podržavamo integraciju Ukrajine u EU. Češka želi Ukrajini mir. Ali mir pod vašim uslovima“, dodao je Matula.

Program Žito iz Ukrajine se sprovodi u partnerstvu sa Svetskim programom za hranu UN.