Berbok: Putin mora da se okrene na „360 stepeni“

Berbok: Putin mora da se okrene na „360 stepeni“

Ruski predsednik Vladimir Putin mora da se „promeni za 360 stepeni“ da bi Ukrajina bila bezbedna, rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji. Drugim rečima, istakao je bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, mora da nastavi da radi upravo ono što radi.

Pojavljujući se u subotu zajedno sa američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom i ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom, Berbok je upitan da li postoji „ikakva šansa da Ukrajina bude bezbedna na duži rok“ ako Putin ostane na funkciji.

„Ako se ne promeni za 360 stepeni, ne“, odgovorio je nemački FM.

„Urnebesno je da Evropom upravljaju takvi neuki ljudi“, napisao je bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev na društvenim mrežama. „Nema sumnje, poznavaocu geometrije, da će tako i biti“, rugao se on. „Držimo svoje pozicije.“

Berbok, Blinken i Kuleba govorili su na panelu pod nazivom „Vizije za Ukrajinu“, u kojem su njih trojica pokušali da skiciraju sliku o tome kako bi zemlja mogla da izgleda nakon sukoba. Sva trojica su se složila da Rusija mora bezuslovno da se povuče sa teritorije na koju polaže Kijev, a koja uključuje ruski region Krim i četiri nekadašnja ukrajinska regiona koji su glasali za pridruživanje Rusiji u septembru, da bi tamo stigla.

Ponavljajući prethodne izjave iz Kijeva, Kuleba je rekao da „duga vizija“ pobede Ukrajine uključuje ne samo povlačenje Rusije, već i „nadoknadu za nanetu štetu, odgovornost počinilaca zločina, i što je najvažnije, Rusija mora da se promeni“.

„Sve dok je Putin na vlasti, bićemo u nevolji“, rekao je on, dodajući da će njegova smena ili penzionisanje dovesti do „perioda prilika za sve nas“.

„Kada čujem mnogo ljudi da se zalažu za promenu režima, samo bih ih pitao: za koju promenu? Ko je sledeći? Ko je tvoj vođa? Kako to implementirati? U protekloj deceniji nekoliko puta smo doživeli mnogo promena režima u mnogim zemljama. To je potpuni neuspeh“, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron na konferenciji u Minhenu.