Francuska se priprema za 5. dan protesta za penzionu reformu

Francuska se priprema za 5. dan protesta za penzionu reformu

Francuska se priprema za peti dan štrajkova i protesta širom zemlje u četvrtak protiv penzione reforme koja je vodeća politika drugog mandata predsednika Emanuela Makrona.

Očekuje se da će ova poslednja runda biti manje ometajuća nego u prethodnim prilikama, jer je metro u Parizu radio normalno i većina škola ostala nepromenjena.

Međutim, odlazak železničkog radnika ozbiljno će poremetiti brze TGV vozove i regionalne usluge. Očekuje se da će skoro trećina letova biti otkazana na drugom najprometnijem aerodromu u Parizu, Orli, a saobraćaj će biti prekinut i na regionalnim aerodromima.

Predložene penzione reforme pokrenule su najburniju debatu u Narodnoj skupštini poslednjih godina, uz neizvesnost nad konačnim ishodom.

Tenzije u parlamentu pothranjuje nepopularnost reforme koja ima za cilj podizanje minimalne starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine i zahteva od ljudi da su radili najmanje 43 godine da bi ostvarili pravo na punu penziju, uz druge mere.

Moćni sindikat CGT takođe pazi na 7. mart, kada sindikati pozivaju na stalni štrajk kako bi Francusku bacili na kolena. Sindikat se nada da će prikupiti podršku sakupljača smeća, koji bi mogao videti da se smeće gomila na francuskim ulicama.