SAD: Rusija držala najmanje 6.000 ukrajinske dece radi „prevaspitanja“

SAD: Rusija držala najmanje 6.000 ukrajinske dece radi „prevaspitanja“

Rusija je držala najmanje 6.000 ukrajinske dece – verovatno mnogo više – na lokacijama na Krimu i Rusiji, čija je primarna svrha političko prevaspitavanje, navodi se u izveštaju koji je podržan od strane SAD, prenosi Rojters

U izveštaju se navodi da su istraživači sa Univerziteta Jejl identifikovali najmanje 43 kampa i druge ustanove u kojima su držana ukrajinska deca, a koji su bili deo „sistematske mreže velikih razmera“ kojom upravlja Moskva od njene invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Među decom su bila deca sa roditeljima ili jasnim porodičnim starateljstvom, ona koja je Rusija smatrala siročadima, druga koja su bila pod brigom ukrajinskih državnih institucija pre invazije i ona čije je starateljstvo bilo nejasno ili neizvesno zbog rata, navodi se u saopštenju.

„Primarna svrha logorskih objekata koje smo identifikovali izgleda je političko prevaspitavanje“, rekao je Natanijel Rejmond, jedan od istraživača, na brifingu za novinare.

Neka deca su premeštena kroz sistem i usvojena od strane ruskih porodica, ili su preseljena u hraniteljstvo u Rusiji, navodi se u izveštaju.

Najmlađe dete identifikovano u ruskom programu imalo je samo četiri meseca, a neki kampovi su pružali vojnu obuku deci od 14 godina, rekao je Rejmond, dodajući da istraživači nisu pronašli dokaze da su ta deca kasnije raspoređena u borbu.

Ruska ambasada u Vašingtonu nije odmah odgovorila na zahtev za komentar izveštaja.

Moskva je negirala da je namerno gađala civile u, kako naziva „specijalnom vojnom operacijom“ u Ukrajini, i odbacila prethodne tvrdnje da je nasilno premestila Ukrajince.

Izveštaj je poslednji koji je sačinila Laboratorija za humanitarna istraživanja Škole javnog zdravlja Univerziteta Jejl u okviru projekta koji podržava Stejt department i koji se bavio ispitivanjem kršenja ljudskih prava i ratnih zločina koje je navodno počinila Rusija.

„Ono što je dokumentovano u ovom izveštaju je jasno kršenje 4. Ženevske konvencije“, sporazuma koji štiti civile u ratu, rekao je Rejmond. On je rekao da bi to takođe mogao biti dokaz da je Rusija počinila genocid tokom svog rata u Ukrajini, jer transfer dece u svrhu promene, promene ili eliminacije nacionalnog identiteta može da predstavlja sastavni čin zločina genocida.

Ukrajinski tužioci rekli su da ispituju navode o prisilnoj deportaciji dece u sklopu napora da se podigne optužnica za genocid protiv Rusije.

„Ova mreža se proteže od jednog do drugog kraja Rusije“, rekao je Rejmond i dodao da istraživači veruju da broj objekata u kojima su držana ukrajinska deca prelazi 43.

Sistem kampova i usvajanje ukrajinske dece odvedene iz njihove domovine od strane ruskih porodica „izgleda da su ovlašćeni i koordinisani na najvišim nivoima ruske vlade“, navodi se u izveštaju, počevši od predsednika Vladimira Putina i proširivši se na lokalne zvaničnike.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs nagovestio je da bi mogle biti preduzete mere protiv 12 osoba za koje se u izveštaju navodi da još nisu pod američkim sankcijama.

„Uvek gledamo na pojedince koji bi mogli biti odgovorni za ratne zločine, za zločine unutar Ukrajine“, rekao je on. „Samo zato što do danas nismo sankcionisali pojedinca, ne govori ništa o bilo kojoj budućoj akciji koju bismo mogli da preduzmemo.“