Sud će preispitati pravilo koje dozvoljava transrodnim sportistima da se bave ženskim sportovima

Sud će preispitati pravilo koje dozvoljava transrodnim sportistima da se bave ženskim sportovima

Savezni žalbeni sud u ponedeljak je pristao da ponovo razmotri tužbu kojom se osporava politika Konektikata koja dozvoljava transrodnim studentima da se takmiče u srednjoškolskim sportovima za devojčice, preneo je Rojters.

Sve sudije Drugog okružnog apelacionog suda SAD sa sedištem u Njujorku sada će saslušati argumente u slučaju, koji je saslušalo troje sudija prošlog septembra.

Komisija je u decembru odbacila tvrdnje četiri studentkinje, biološke žene, da ih je politika lišila pobeda i atletskih prilika zahtevajući od njih da se takmiče sa dve transrodne sprinterke.

Oni su tužili Međuškolsku atletsku konferenciju Konektikata (CIAC), koja nadgleda sport u srednjim školama u Konektikatu, rekavši da je njena politika prekršila Naslov IKS, savezni zakon osmišljen da stvori jednake mogućnosti za žene u obrazovanju i atletici.

„Drago nam je što je 2. okrug odlučio da ponovo razmotri ovaj važan slučaj i pozivamo sud da zaštiti sportske mogućnosti žena“, rekla je Kristijana Kifer, viši savetnik konzervativne pravne grupe Alijansa za odbranu slobode, koja zastupa tužioce. izjava.

CIAC nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Tužba iz 2020. usledila je usred pritiska država koje predvode republikanci da zabrane transrodnim sportistima da se takmiče u timovima ili sportovima koji su u skladu sa njihovim rodnim identitetima.

Okružni sudija Deni Čin, koji je pisao za tročlano veće, u septembru je rekao da četvorica tužilaca nisu pokazali da su lišeni mogućnosti, jer su se svi redovno takmičili na državnim prvenstvima na stazi i u brojnim prilikama bili prvi.

Sud u punom sastavu, u skladu sa svojom uobičajenom praksom, nije dao razlog za ponovno razmatranje slučaja osim što je primetio da je većina sudija glasala za to.