Meksiko nastoji da obuzda „zloupotrebu“ sistema azila

Meksiko nastoji da obuzda „zloupotrebu“ sistema azila

Preplavljena meksička agencija za azil jača napore da izbaci veliki broj podnosilaca zahteva koji „zloupotrebljavaju“ sistem dok prolaze kroz Meksiko kako bi stigli do Sjedinjenih Država, rekao je u ponedeljak najviši zvaničnik Meksika za azil, preneo je Rojters.

Meksiko ima treći najveći broj zahteva za azil na svetu posle Sjedinjenih Država i Nemačke, što odražava sve veći broj tražilaca izbeglica koji imaju napregnute resurse u Meksičkoj komisiji za pomoć izbeglicama (COMAR).

Kada migranti zatraže azil, izuzeti su od deportacije i imaju pravo da traže posao, motivišući mnoge da podnesu zahteve čak i bez namere da ostanu u Meksiku, rekao je Andres Ramirez, direktor COMAR-a.

„To je zloupotreba sistema azila“, rekao je on novinarima u COMAR-ovoj užurbanoj kancelariji u Meksiko Sitiju. „Tretiranje COMAR-a kao svojevrsne turističke agencije.

Agencija je nedavno započela pilot projekat u južnom gradu Tapačula u blizini granice sa Gvatemalom, gde ima najveći broj podnosilaca zahteva, usmeren na brzo odbijanje slučajeva koji ne zaslužuju azil, dodao je Ramirez.

On je primetio da neki aplikanti lažno veruju da COMAR distribuira dozvole koje dozvoljavaju putovanje unutar Meksika. U stvarnosti, tražioci azila obično moraju ostati u državi u kojoj su započeli svoje slučajeve.

„Ovo nas je dovelo u situaciju skoro sloma“, rekao je Ramirez na konferenciji za novinare.

COMAR je prošle godine primio blizu 119.000 prijava, nešto manje nego prethodne godine.

Ovog januara, broj se više nego udvostručio u odnosu na isti mesec 2022. Zahtevi su uključivali 430 Avganistanaca – što je ogroman porast u odnosu na prethodne godine.

Ipak, Ramirez je primetio da mnogi Avganistanci verovatno neće videti svoje slučajeve u Meksiku, gde se toliko aspekata svakodnevnog života, od religije do hrane, toliko razlikuje od kuće.

„Mnogi Avganistanci ne žele nužno da ostanu u Meksiku“, rekao je on. „U Sjedinjenim Državama postoji mnogo veća avganistanska zajednica od one koju imamo ovde.“