ChatGPT ludnica zahvata Kinu, firme se bore za domaće opcije

ChatGPT ludnica zahvata Kinu, firme se bore za domaće opcije

OpenAI koji podržava Microsoft zadržao je svoju hit ChatGPT aplikaciju van ograničenja za korisnike u Kini, ali aplikacija privlači veliko interesovanje u zemlji, a kompanije žure da integrišu tehnologiju u svoje proizvode i lansiraju rivalska rešenja.

Dok stanovnici ove zemlje ne mogu da kreiraju OpenAI naloge za pristup četbotu sa veštačkom inteligencijom (AI), virtuelne privatne mreže (VPN) i strani telefonski brojevi pomažu nekima da zaobiđu ta ograničenja, izveštava Rojters.

Istovremeno, OpenAI modeli koji stoje iza ChatGPT programa, koji može pisati eseje, recepte i složeni kompjuterski kod, relativno su dostupni u Kini i sve više se uključuju u kineske aplikacije potrošačke tehnologije od društvenih mreža do onlajn kupovine.

Rastuća popularnost ovog alata ubrzano podiže svest u Kini o tome koliko je američka veštačka inteligencija napredna i, prema analitičarima, koliko daleko zaostaju tehnološke firme u drugoj po veličini svetskoj ekonomiji dok se bore da sustignu.

„Postoji ogromno uzbuđenje oko ChatGPT-a. Za razliku od metaverzuma koji se suočava sa ogromnim poteškoćama u pronalaženju primene u stvarnom životu, ChatGPT nam je iznenada pomogao da postignemo interakciju između čoveka i računara“, rekao je Ding Daoši, direktor internet konsultantske kompanije Sootoo iz Pekinga. „Promene koje će doneti su neposrednije, direktnije i mnogo brže.

Kineske vlasti ne blokiraju sam OpenAI ili ChatGPT, ali OpenAI ne dozvoljava korisnicima u kontinentalnoj Kini, Hong Kongu, Iranu, Rusiji i delovima Afrike da se prijave.

OpenAI nikada nije javno objasnio ta ograničenja i nije odgovorio na Rojtersov zahtev za komentare.

U decembru je Tencent Holdings WeChat, najveća kineska aplikacija za razmenu poruka, zatvorila nekoliko programa vezanih za ChatGPT koji su se pojavili na mreži, prema izveštajima lokalnih medija, ali su nastavili da se pojavljuju.

Desetine botova nameštenih za ChatGPT tehnologiju pojavilo se na VeChat-u, a hobisti ga koriste za pravljenje programa ili automatizovanih naloga koji mogu da komuniciraju sa korisnicima. Najmanje jedan nalog naplaćuje korisnicima naknadu od 9,99 juana (1,47 dolara) za postavljanje 20 pitanja.

Tencent nije odgovorio na Rojtersov zahtev za komentare.

ChatGPT podržava interakciju kineskog jezika i veoma je sposoban da razgovara na kineskom, što je pomoglo da se ono nezvanično usvoji u zemlji.

Kineske firme takođe koriste proki alate ili postojeća partnerstva sa Microsoftom, koji ulaže milijarde dolara u svoj OpenAI, kako bi pristupili alatima koji im omogućavaju da ugrade AI tehnologiju u svoje proizvode.

Prokimai sa sedištem u Šenženu je u decembru uveo virtuelnog lika u svoju društvenu aplikaciju nalik 3D igrici koji je koristio osnovnu tehnologiju ChatGPT-a za razgovor. Kompanija za softver za zabavu sa sedištem u Pekingu Kunlun Tech planira da ugradi ChatGPT u svoj veb pretraživač Opera.

SleekFlov, startup kompanije Tiger Global u Hong Kongu, rekao je da integriše veštačku inteligenciju u svoje alate za razmenu poruka u odnosima sa korisnicima.

„Imamo klijente širom sveta“, rekao je Henson Tsai, osnivač SleekFlov-a. „Između ostalog, ChatGPT radi odlične prevode, ponekad bolje od drugih rešenja dostupnih na tržištu.“

Rojtersovi testovi ChatGPT-a pokazuju da čet-bot ne voli pitanja koja bi bila osetljiva u kontinentalnoj Kini. Upitan za mišljenje o kineskom predsedniku Si Đinpingu, na primer, odgovorio je da nema ličnog mišljenja i izneo niz stavova.

Međutim, neki od njegovih proksi botova na VeChat-u stavili su takve uslove na crnu listu, prema drugim proverama Rojtersa, u skladu sa teškom kineskom cenzurom njenog sajber prostora. Kada je postavljeno isto pitanje o Ksi-u na jednom ChatGPT proksi botu, on je odgovorio rekavši da je razgovor prekršio pravila.

Da bi bio u skladu sa kineskim pravilima, Prokimai-jev suosnivač Vil Duan rekao je da će njegova platforma filtrirati informacije predstavljene korisnicima tokom njihove interakcije sa ChatGPT-om.

Kineski regulatori, koji su prošle godine uveli pravila za jačanje upravljanja „deepfake“ tehnologijom, nisu komentarisali ChatGPT, međutim, državni mediji ove nedelje su upozorili na rizike na berzi usred pomame oko lokalnih akcija ChatGPT koncepta.

Kineska administracija za sajber prostor, regulatorna agencija za internet, nije odgovorila na Rojtersov zahtev za komentar.

„Sa propisima objavljenim prošle godine, kineska vlada kaže: već vidimo da ova tehnologija dolazi i želimo da budemo ispred krive“, rekao je Rogier Creemers, docent na Univerzitetu u Lajdenu.

„U potpunosti očekujem da će velika većina sadržaja generisanog veštačkom inteligencijom biti nepolitička.

Pridružili su se i neki od najvećih tehnoloških giganata u zemlji, kao što su Baidu (9888.HK) i Alibaba (9988.HK) koji su ove nedelje dali ažuriranja o modelima veštačke inteligencije na kojima su radili, što je podstaklo njihove akcije da zumiraju.

Baidu je ove nedelje rekao da će završiti interno testiranje svog „Ernie Bota“ u martu, velikog AI modela na kojem firma za pretragu radi od 2019.

Alibaba je u sredu saopštila da njen istraživački institut Damo Academi takođe testira alatku u stilu ChatGPT.

Duan, čija kompanija koristi Baidu AI okvir pod nazivom PaddlePaddle za obradu prirodnog jezika, rekao je da je ChatGPT barem generaciju moćniji od trenutnih kineskih NLP rešenja, iako je bio slabiji u nekim oblastima, kao što je razumevanje konteksta razgovora.

Baidu nije odgovorio na Rojtersov zahtev za komentare.

Pristup OpenAI-jevom GPT-3, ili Generativnom unapred obučenom transformatoru, prvi put je pokrenut 2020. godine, čije ažuriranje predstavlja okosnicu ChatGPT-a.

Duan je rekao da potencijalni dugoročni rizici usaglašenosti znače da bi kineske kompanije najverovatnije zamenile ChatGPT lokalnom alternativom, ako bi mogle da odgovaraju funkcionalnosti proizvoda razvijenih u SAD.

„Tako da se zapravo nadamo da u Kini mogu postojati alternativna rešenja koja možemo direktno da koristimo… ona bi mogla da se nosi sa kineskim još bolje, a takođe može bolje da se pridržava propisa“, rekao je on.