MMF: Bitcoin rizici u El Salvadora se nisu materijalizovali, ali da ih „treba rešiti“

MMF: Bitcoin rizici u El Salvadora se nisu materijalizovali, ali da ih „treba rešiti“

Rizici oko prihvatanja bitkoina u El Salvadora „nisu se materijalizovali“, ali upotreba kriptovalute i dalje zahteva transparentnost i pažnju, naveo je Međunarodni monetarni fond (MMF) u petak u saopštenju nakon posete toj centralnoameričkoj zemlji, prenosi Rojters.

„S obzirom na pravne rizike, fiskalnu krhkost i uglavnom špekulativnu prirodu kripto tržišta, vlasti bi trebalo da preispitaju svoje planove da prošire izloženost vlade bitkoinu“, navodi se u saopštenju MMF-a.

Godišnja poseta osoblja MMF-a usledila je nakon otplate obveznica od 600 miliona dolara od strane El Salvadora prošlog meseca usred zabrinutosti investitora zbog izvora finansiranja i fiskalne politike.

Takozvana poseta MMF-a u „članu IV“ bila je oštro kritična u prošlosti. Potez El Salvadora da u septembru 2021. učini bitkoin legalnim sredstvom plaćanja efektivno je zatvorio vrata finansiranju MMF-a.

Iako je zajmodavac primetio da se rizici „nisu materijalizovali zbog ograničene upotrebe bitkoina do sada“, navodi se da bi „upotreba kriptovalute mogla da raste s obzirom na njen status zakonskog sredstva plaćanja i nove zakonodavne reforme za podsticanje korišćenja kripto imovine, uključujući tokenizovane obveznice“.

Kongres El Salvadora je prošlog meseca usvojio zakon koji reguliše izdavanje digitalne imovine od strane države i privatnih subjekata.

Predsednik Najib Bukele objavio je na Tviteru seriju kupovina od oko 2.380 bitkoina pre sredine novembra, kada je rekao da će Ministarstvo finansija svakog dana kupovati bitkoin.

Ako su te kupovine obavljene, vlada drži skoro 2.470 kovanica nabavljenih za oko 106,4 miliona dolara. Trenutna vrednost te investicije je 52,2 miliona dolara, za gubitak papira preko 50%.

Brojke su procene Rojtersa, pošto vlada zvanično ne otkriva kupovinu, vlasništvo ili gde se kovanice čuvaju.

„Veća transparentnost nad vladinim transakcijama bitkoinima i finansijskom situacijom državnog bitkoin-novčanika (Čivo) i dalje je od suštinskog značaja“, saopštio je MMF.

MMF je istakao „potpuni oporavak“ privrede El Salvadora na nivoe pre pandemije, „podstaknut efektivnim vladinim odgovorom na zdravstvenu krizu“.

Predviđeno je da realni BDP poraste za 2,4 odsto u 2023. godini, saopštio je MMF, iznad istorijskog proseka.

Međutim, zajmodavac je takođe izrazio zabrinutost zbog rastućeg deficita tekućeg računa i mogućih efekata prelivanja recesije u Sjedinjenim Državama.