OAS donela rezoluciju o podršci Haitiju

OAS donela rezoluciju o podršci Haitiju

Organizacija američkih država (OAS) u petak je donela rezoluciju o podršci Haitiju na njegovom putu ka dugo odlaganim izborima i pomoći toj karipskoj zemlji da upravlja raširenim nasiljem bandi koje izaziva humanitarnu krizu, prenosi Rojters.

Rezolucijom je predloženo stvaranje radne grupe država članica najkasnije do 22. februara za rešavanje pitanja poput trgovine oružjem i predloženih multinacionalnih snaga koje će pomoći policiji da uspostavi red, što je privremena vlada Haitija zatražila pre pet meseci.

Pregovori o takvim snagama kasnili su jer nijedna zemlja nije ponudila da ih predvodi, iako su neke karipske države rekle da će učestvovati, a Kanada je poslala vojni avion za nadzor.

Američki ambasador u OAS-u Fransisko Mora rekao je da Vašington još uvek razgovara o mogućem umešanosti i najavio nove sankcije i vizna ograničenja u „narednim mesecima”.

Mnogi su bili oprezni u slanju trupa pozivajući se na prethodne strane misije koje su počinile zloupotrebe na Haitiju i nerado podržavaju premijera Ariela Henrija, čija vlada je bez izabranih predstavnika od početka januara.

Henri je obećao da će napustiti funkciju do 7. februara 2024. godine, nakon što je u više navrata odlagao izbore zbog razornog zemljotresa 2021. kao i nasilja bandi.

Haićanski lider je naglasio da je Haitiju potrebna sigurnost da bi se uspostavili slobodni i transparentni izbori. Šef OAS-a sa sedištem u Vašingtonu, Luis Almagro, složio se i rekao da će lokalno stanovništvo morati da napravi preciznu mapu puta.

Pozdravljajući rezoluciju kao prvi korak, neke diplomate su opisali Haiti kao „u plamenu“, napominjući da su naoružane bande navodno preuzele kontrolu nad oko 60 odsto prestonice.

„Haiti postaje opasnost za Karibe i region“, rekao je ministar spoljnih poslova te zemlje Žan Viktor Geneus, ponavljajući pozive stranim snagama, dodajući da država postaje glavna meta za trgovce drogom i oružjem.