Pad nivoa PSA predviđa duže preživljavanje kod pacijenata sa rakom prostate

Pad nivoa PSA predviđa duže preživljavanje kod pacijenata sa rakom prostate

Pad nivoa prostate specifičnog antigena (PSA) nakon tretmana lekom za inhibitore androgenih receptora sledeće generacije enzalutamidom predviđa poboljšane stope preživljavanja kod muškaraca sa nemetastatskim karcinomom prostate otpornim na kastraciju (nmCRPC), izveštava Journal of Urology.

„Naša analiza podataka iz studije PROSPER pokazuje odnos između promena u nivou PSA i kliničkih ishoda kod muškaraca sa nmCRPC-om, koji se ranije nije cenio,“ komentariše glavni autor Maha Husein, MD, sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Feinberg u Čikagu. „Nalazi nam mogu pomoći da donesemo personalizovane odluke u vezi sa kliničkim praćenjem i studijama snimanja za grupu pacijenata sa visokim rizikom od metastaza raka prostate.“

Istraživači su analizirali podatke iz ispitivanja PROSPER, objavljenog 2018. godine, koje je uključivalo muškarce sa nmCRPC-om i brzim porastom nivoa PSA. Povećanje PSA signalizira povećan rizik da će se rak proširiti ili metastazirati izvan prostate. Kod pacijenata sa nmCRPC, porast nivoa PSA je često prvi znak da rak raste.

Deo nmCRPC-a „otporan na kastraciju“ znači da rak više ne reaguje na standardnu hormonsku terapiju. Ispitivanje PROSPER je osmišljeno da proceni efekte enzalutamida—novog hormonskog agensa koji deluje tako što direktno blokira androgeni receptor da blokira efekte androgena u promociji rasta raka prostate. Početni rezultati PROSPER-a pokazali su duže vreme preživljavanja kod muškaraca koji su primali enzalutamid koji je dodan terapiji deprivacije androgena.

Dr Hussain i kolege su koristili 12-mesečne podatke iz studije PROSPER da bi procenili kako su nivoi PSA reagovali na enzalutamid. Promene u nivoima PSA i stopama preživljavanja pacijenata upoređene su za 905 pacijenata lečenih enzalutamidom i 457 pacijenata lečenih placebom.

Većina pacijenata je imala oštro smanjenje PSA nakon tretmana enzalutamidom. Više od 97% muškaraca u grupi sa enzalutamidom imalo je najmanje 50% smanjenje PSA. Kod 38% pacijenata nivo PSA je smanjen za najmanje 90%.

Analiza je pokazala da je smanjenje nivoa PSA uz tretman enzalutamidom bio snažan prediktor eventualnih stopa preživljavanja. Medijan preživljavanja bez metastaza – koji odražava koliko dugo su muškarci preživeli bez širenja raka – bio je 37 meseci kod pacijenata sa padom PSA od 90% ili više, u poređenju sa oko 22 meseca kod onih čiji je nivo PSA smanjen za manje od 50%.

Ukupno vreme preživljavanja je takođe bilo povezano sa odgovorom na enzalutamid, u rasponu od 41 meseca sa manje od 50% pada PSA do 54 meseca sa padom od 90% ili više. Za muškarce koji su imali pad od 90% ili više i PSA nadir (nisku tačku) od 0,2 ng/mL ili manje, vreme preživljavanja se povećalo na 64 meseca, sa srednjim vremenom preživljavanja „nije dostignuto“ – što znači da bi duže praćenje biti potrebno da se pokaže konačna ukupna korist za preživljavanje.

Istraživači veruju da njihovi nalazi imaju implikacije ne samo na predviđanje ishoda terapije enzalutamidom, već i na personalizovani tretman nmCRPC. Studija „dalje podvlači vrednost PSA kao srednjeg biomarkera za korist lečenja i rizik od progresije bolesti kod pacijenata sa nmCRPC“, pišu dr Husein i koautori. Oni pozivaju na dalje studije kako bi se razjasnila dinamika promena nivoa PSA kao odgovor na enzalutamid, uključujući značaj dostizanja najniže vrednosti PSA od 0,2 ng/mL ili manje.