Pentagon: Razgovor o bezbednosti Ukrajine sledeće nedelje

Pentagon: Razgovor o bezbednosti Ukrajine sledeće nedelje

Deveto zasedanje Ukrajinske kontakt grupe za odbranu biće usredsređeno na sadržajnu diskusiju o hitnim potrebama ukrajinskih oružanih snaga uoči godinu dana od ruske ilegalne invazije na Ukrajinu, rekao je portparol američkog Ministarstva odbrane, brigadni general Pat Rajder na brifingu u sredu, 8. februara, prenosi Ukrinform.

„Diskusija sledeće nedelje [u formatu Ramštajn] će se u velikoj meri fokusirati na najhitnije bezbednosne potrebe Ukrajine, posebno kada se približavamo godinu dana od ruske ilegalne invazije na Ukrajinu“, rekao je Rajder.

Dodao je da će to biti „veoma suštinska diskusija“, prilika da se razmotri postignuti napredak, ali i šta treba učiniti da se pomogne Ukrajini u budućnosti.

Istovremeno, Rajder je rekao da nema šta da saopšti u vezi sa mogućim snabdevanjem Ukrajine borbenim avionima SAD. Međutim, prema njegovim rečima, SAD će nastaviti da se blisko konsultuju sa Ukrajincima, međunarodnim saveznicima i partnerima kako bi utvrdile koje su najhitnije bezbednosne potrebe Ukrajine.

„Vrlo ćemo raditi sa našim saveznicima i partnerima da im pružimo tu sposobnost kako bi mogli da budu uspešni na bojnom polju“, rekao je Rajder.

Deveta sednica Kontakt grupe za odbranu Ukrajine zakazana je za utorak, 14. februar.