Zelenski pozvan da učestvuje na samitu EU

Zelenski pozvan da učestvuje na samitu EU

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvan je da učestvuje na samitu lidera Evropske unije, saopštila je EU u ponedeljak, usred izveštaja da bi mogao da bude u Briselu već ove nedelje, piše Rojters.

Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta nacionalnih lidera EU, pozvao je Zelenskog da „lično učestvuje na budućem samitu“, tvitovao je Mišelov portparol.

Portparol Barend Lejts nije rekao kada bi Zelenski mogao da prihvati poziv i precizirao je da više informacija neće biti dato „iz bezbednosnih razloga“.

Sledeći samit EU održava se u četvrtak i petak ove nedelje u Briselu. Ranije tokom dana, više medija je izvestilo da bi Zelenski mogao da prisustvuje samitu i da bi mogao da se obrati i sednici Evropskog parlamenta.

Zvaničnici EU su odbili da komentarišu te izveštaje. Neki su primetili da ako vesti o takvoj poseti procure unapred, to bi moglo predstavljati veći bezbednosni rizik za ukrajinskog ratnog lidera i smanjiti šanse da on nastavi sa putovanjem.

Kancelarija Zelenskog nije odgovorila na zahtev da komentariše izveštaje.

Ako Zelenski poseti Brisel ove nedelje, to će mu biti tek drugo putovanje u inostranstvo otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu prošlog 24. februara.

U decembru je Zelenski posetio Vašington kako bi se sastao sa predsednikom Džoom Bajdenom i obratio se američkom Kongresu.