EU je zvanično pozvala Zelenskog na samit u Briselu

EU je zvanično pozvala Zelenskog na samit u Briselu

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel zvanično je pozvao Volodimira Zelenskog da učestvuje na samitu Evropske unije 9-10. februara u Briselu.

„Predsednik Evropskog saveta je pozvao predsednika Volodimira Zelenskog da lično učestvuje na predstojećem samitu Evropskog saveta. Iz bezbednosnih razloga, dodatne informacije nisu date“, napisao je on na Tviteru.

Kao što znate, u četvrtak će se 27 lidera EU okupiti u Briselu na samitu na kojem su planirane teme za razgovor Ukrajina, migracije i reakcija bloka na zakon o smanjenju inflacije u SAD. Lično učešće predsednika Ukrajine na samitu omogućilo bi mu da se sastane sa liderima svih članica EU.

Ranije u ponedeljak, Fajnenšel tajms je izvestio o planovima EU da Volodimir Zelenski učestvuje na samitu lidera država članica ove nedelje. Izvori publikacije su naglasili da bi bezbednosni problemi mogli da poremete posetu ukrajinskog predsednika.

Prošle nedelje, Zelenski je dozvolio moguću ličnu posetu Briselu kako bi izrazio zahvalnost na podršci Ukrajine, ako postoji šansa za nabavku dalekometnog oružja i ako bezbednosna situacija dozvoli posetu.