Papa planira putovanja u Indiju, Mongoliju

Papa planira putovanja u Indiju, Mongoliju

Papa Franja rekao je u nedelju da planira da poseti Indiju sledeće godine i da proučava moguće putovanje u Mongoliju kasnije 2023. godine, što bi bilo prvo za jednog papu.

Fransis je izneo svoj predstojeći raspored putovanja tokom povratka u Rim iz Južnog Sudana.

On je potvrdio da će biti u Lisabonu u Portugalu na Svetski dan mladih prve nedelje avgusta i da će učestvovati na sastanku mediteranskih biskupa 23. septembra u Marseju, u Francuskoj.

Rekao je da postoji „mogućnost“ da odleti iz Marseja u Mongoliju, što bi bilo prvo za papu.

Gledajući dalje unapred, Fransis je rekao da misli da će posetiti Indiju 2024. godine, nakon što su se planovi za putovanje 2017. raspali.

Franja je razgovarao sa novinarima nakon šestodnevne posete Kongu i Južnom Sudanu, gde su mu se u glavnom gradu Južnog Sudana, Džubi, pridružili nadbiskup Kenterberija Džastin Velbi i moderator Crkve Škotske, Rt. Rev. Iain Greenshields.

Katolički, anglikanski i prezbiterijanski lideri obavili su novu zajedničku posetu kako bi podstakli političke lidere Južnog Sudana da ostvare napredak u sprovođenju zaustavljenog mirovnog sporazuma iz 2018. kojim je okončan građanski rat nakon nezavisnosti zemlje od Sudana 2011.

Velbi i Grinšilds su se pridružili Francisu u papinom avionu koji se vratio i učestvovali na njegovoj konferenciji za novinare u vazduhu, tokom koje su ih pitali da li bi bili voljni da se pridruže Franji i na budućim putovanjima.

Velbi je rekao da bi mu bio „rado“ ako bi to moglo da bude od pomoći, šaleći se da je pap avion „najbolja aviokompanija kojom sam ikada leteo“.

Grinšilds je takođe bio oduševljen, ali je primetio da mu mandat završava u maju.

U znak odobravanja skoro muškoj delegaciji Vatikana koja prati Franju na njegovim inostranim putovanjima, Grinšilds je istakao da će ga zameniti „veoma sposobna žena“ kao moderator Crkve Škotske, časna Seli Foster-Fulton, Amerikanac. Škotska crkva ima rukopoložene žene za službenice od 1960-ih.

„Bilo bi joj drago da uradi istu stvar“, rekao je.

U delegaciji Vatikana, koju su uglavnom činili kardinali i biskupi, tradicionalno je samo jedna žena: stručnjak za protokol u državnom sekretarijatu Vatikana. Na ovo putovanje Franja je pozvao i kao svog ličnog gosta jednu monahinju iz Konga.