Jedan mirovnjak Ujedinjenih nacija ubijen u Kongu

Jedan mirovnjak Ujedinjenih nacija ubijen u Kongu

Jedan mirovnjak Ujedinjenih nacija iz Južne Afrike poginuo je u nedelju u istočnoj Demokratskoj Republici Kongo kada je helikopter kojim su upravljale mirovne snage napao vatru dok je bila u vazduhu, misija UN u Kongu i južnoafrička vojska je saopštila, prenosi Rojters.

Helikopter se našao pod vatrom nakon poletanja iz grada Benija u ranim popodnevnim satima.

U napadu je takođe ranjen još jedan mirovnjak iz Južne Afrike, ali je mogao da nastavi da leti i sleti na aerodrom glavnog grada provincije Goma, saopštile su južnoafričke nacionalne odbrambene snage.

Ni Južna Afrika ni misija UN pod nazivom MONUSCO nisu rekli ko bi mogao biti odgovoran. Takođe nisu rekli kojim oružjem je ispaljeno na helikopter niti šta je izazvalo žrtve.

Mirovna misija UN-a od oko 18.200 pripadnika raspoređena je u istočnom Kongu od preuzimanja dužnosti od prethodne operacije UN-a 2010. Njen mandat uključuje podršku naporima vlade Konga da stabilizuje region koji je potresen nasiljem pobunjenika.

Osam pripadnika mirovnih snaga poginulo je prošle godine kada se njihov helikopter srušio u delu provincije Severni Kivu, gde se vojska Konga borila protiv pobunjeničke grupe poznate kao M23.