Izveštaj SZO-a o Ukrajini izazvao spor između SAD-a i Rusije

Izveštaj SZO-a o Ukrajini izazvao spor između SAD-a i Rusije

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) predstavila je izveštaj o humanitarnoj krizi o Ukrajini koji je izazvao spor između SAD-a i Rusije, pri čemu je Moskva poručila da je reč o politički motivisanom izveštaju, dok je Vašington pozvao na brzo ažuriranje izveštaja, prenosi Hina.

Izveštaj čelnika SZO-a Tedrosa Adhanoma Gebrejesusa predstavljen je izvršnom odboru organizacije u kojem sede i Rusija i Sjedinjene Američke Države.

Izveštaj pokriva prvih devet mjeseci 2022., a situacija u Ukrajini koju je Rusija napala 24. februara, navedena je među osam akutnih globalnih zdravstvenih kriza.

U izveštaju je dokumentovano više od 14.000 civilnih žrtava. Navodi se da je humanitarna pomoć potrebna za 17,7 miliona ljudi, dok je 7,5 miliona ukrajinskih izbeglica raseljeno širom Evrope.

Od 471 napada teškim oružjem na zdravstvene ustanove širom sveta, 448 otpada na Ukrajinu, stoji u izvještaju SZO-a.

Predstavnik Rusije u odboru SZO-a poručio je da je izveštaj politiziran i jednostran sa neutemeljenim optužbama.

Šeba Croker, američki diplomata pri UN-u, pozvala je na izradu ažuriranog izveštaja kako bi se dokumentovali incidenti u Ukrajini od septembra 2022.

“Ruski napadi naneli su neizrecivu štetu civilima i kritičnoj infrastrukturi u Ukrajini”, rekla je na sastanku odbora, prema saopštenju njene kancelarije.