Ukrajina u misiji da zabrani učešće Rusiji na Olimpijskim igrama u Parizu

Ukrajina u misiji da zabrani učešće Rusiji na Olimpijskim igrama u Parizu

Ukrajina se nada da će obezbediti široku međunarodnu podršku za zabranu učešća ruskih i beloruskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu zbog invazije Moskve, rekao je u utorak ministar sporta.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) otvoren je da uključi ruske i beloruske sportiste kao neutralne na Igrama 2024. i otvorio im je vrata da se takmiče u kvalifikacijama.

„Ovo je za nas neprihvatljivo“, rekao je Rojtersu ministar sporta i bivši olimpijski šampion Vadim Hutsajt u svojoj kancelariji u Kijevu, pored zida sa portretima sportista poginulih u ratu koji je Moskva pokrenula pre godinu dana uz pomoć Belorusije.

„To nam je nemoguće u vreme kada traje rat velikih razmera, kada naši sportisti, naši vojnici brane našu otadžbinu, našu zemlju, brane svoje domove, svoje porodice, svoje roditelje.

Ovaj 51-godišnjak osvojio je olimpijsko timsko zlato 1992. godine, bio je juniorski šampion sabljama u starom Sovjetskom Savezu četiri godine pre toga i trenirao je pobednički tim Ukrajine na Igrama 2008.

Najmanje 220 ukrajinskih sportista i trenera je poginulo u ratu, rekao je Huttsait, a više od 340 sportskih objekata je oštećeno ili uništeno.

„Ukrajina će se ujediniti sa mnogim zemljama u Evropi i svetu… i to (Rusi koji se takmiče) neće biti dozvoljeno“, dodao je on, rekavši da je 40 nacija dalo ukrajinskim sportistima pomoć za smeštaj i obuku u inostranstvu tokom rata.

Međutim, još uvek je bilo malo javne podrške drugih nacija za potpunu zabranu Rusa u Parizu.

Moskva kaže da je njena „specijalna vojna operacija“ u Ukrajini da zaštiti sopstvenu bezbednost, poriče optužbe za zločine i kaže da će svaki pokušaj da se istisne iz globalnog sporta propasti.

Prethodnu preporuku MOK-a o zabrani Rusa i Belorusa primenile su mnoge sportske federacije.

Ali prošle nedelje je podržao predlog Olimpijskog saveta Azije da im se dozvoli takmičenje u Aziji, što bi potencijalno moglo uključivati i kvalifikacione događaje za Olimpijske igre.

Ukoliko se to dogodi, ukrajinske sportske vlasti i sportisti će se suočiti sa „veoma teškom odlukom“ da li da bojkotuju Pariz, rekao je Hutsajt.

„Kada izgubimo toliko ljudi, toliko sportista, životi Ukrajinaca su nam važniji od bilo koje medalje na međunarodnim takmičenjima“, rekao je on.

Ukrajinski zvaničnici su se poslednjih dana okrenuli protiv MOK-a zbog promovisanja „nasilja, masovnih ubistava, uništenja” sa idejom da Rusiji daju „platformu za promovisanje genocida”.

MOK je to nazvao klevetničkim i rekao da takve reči ne promovišu konstruktivnu diskusiju.

Bivši bokserski šampion Vladimir Kličko, brat gradonačelnika Kijeva, pozvao je u utorak šefa MOK-a Tomasa Baha da ne izda olimpijski duh i postane „saučesnik u ovom gnusnom ratu“ puštajući Rusiju da se takmiči.

Moskva pokušava da okrene stranicu o godinama doping skandala nakon što su njeni timovi bili primorani da se takmiče bez svoje zastave ili himne na Olimpijskim igrama i velikim međunarodnim događajima.