Nemačka obećava sredstva za pomoć Brazilu u odbrani amazonskih prašuma

Nemačka obećava sredstva za pomoć Brazilu u odbrani amazonskih prašuma

BRAZILIJA – Nemačka je u ponedeljak obećala 200 miliona evra za pomoć Brazilu u odbrani amazonske prašume, globalnog ekosistema uništenog tokom godina vladavine pod bivšim brazilskim predsednikom Žairom Bolsonarom.

Suma, u vidu kredita i donacija, objavljena je u glavnom gradu Brazilije gde je nemački kancelar Olaf Šolc postao prvi zapadni lider koji je posetio od kada je predsednik Luiz Inasio Lula da Silva položio zakletvu 1. januara, piše Rojters.

Poseta je bila pokazivanje nemačke podrške brazilskoj demokratiji nakon nereda pristalica Bolsonara, Lulinog krajnje desničarskog prethodnika, rekao je Šolc na konferenciji za novinare.

Nemačka ministarka razvoja Svenja Šulce rekla je novinarima da nemačka vlada priznaje da nova brazilska levičarska administracija naporno radi na tome da pokaže rezultate u smanjenju krčenja šuma u ​​prvih 100 dana na funkciji.

Suma uključuje donaciju od 35 miliona evra Amazonskom fondu za jačanje inicijative vredne milijardu dolara koju finansiraju Norveška i Nemačka za zaštitu južnoameričkih prašuma i borbu protiv krčenja šuma.

Amazonski fond ponovo je aktivirala brazilska ministarka životne sredine Marina Silva na dan kada je preuzela dužnost obećavajući da će zaustaviti krčenje šuma u ​​najvećoj tropskoj prašumi na svetu.

Zamrznut je od 2019, kada je Bolsonaro ukinuo svoj upravni odbor i akcione planove. Kako je predsednik Bolsonaro rekao, Brazilci imaju pravo da razvijaju prirodne resurse u Amazoniji.

Nemačka pomoć uključuje socio-ekološke projekte za podršku brazilskim državama u amazonskim prašumama i niskokamatne zajmove poljoprivrednicima za pošumljavanje njihove zemlje, navodi se u saopštenju koje je izdao Brazil.

Silva je rekao da će novac iz Amazon fonda biti upotrebljen u hitnim slučajevima, uključujući domaću zdravstvenu krizu u severnom Brazilu, gde narod Janomami pati od neuhranjenosti i drugih bolesti izazvanih invazijom ilegalnih rudara zlata.

„Ne sumnjam da je postojao genocidan odnos prema autohtonim zajednicama“, rekla je ona, okrivljujući Bolsonarovu administraciju za zanemarivanje. Lula je prošle nedelje proglasio hitnu medicinsku pomoć na teritoriji Janomami, najvećem autohtonom rezervatu u zemlji.