Dronovi napadaju konvoj u istočnoj Siriji koji dolazi iz Iraka

Dronovi napadaju konvoj u istočnoj Siriji koji dolazi iz Iraka

BEJRUT – Dronovi su u nedelju uveče napali konvoj kamiona u istočnoj Siriji ubrzo nakon što je prešao u zemlju iz Iraka, saopštili su sirijski opozicioni aktivisti i provladina radio stanica. Za sada nije bilo informacija o žrtvama, preneo je AP.

Udar dolazi usred jačanja tenzija između Irana i njegovih rivala u regionu.

Nije odmah jasno ko stoji iza napada na konvoj u sirijskom pograničnom regionu Boukamal, koji je uporište milicija koje podržava Iran.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Britaniji, opozicioni ratni posmatrač, saopštila je da izgleda da su dronovi bili iz koalicije predvođene SAD, dodajući da su gađali šest kamiona hladnjača. Grupa je saopštila da ima žrtava i da su kola hitne pomoći hitno stigla na područje.

Drugi aktivista je rekao da je udar pogodio konvoj kamiona milicija koje podržava Iran. Omar Abu Lejla, evropski aktivista iz Deir el-Zura koji vodi grupu koja prati razvoj događaja, tvitovao je da nema trenutnih informacija o žrtvama.

Provladina radio stanica Šam FM takođe je izvestila da je pogođeno šest kamiona hladnjača.

U Bagdadu je jedan zvaničnik milicije koju podržava Iran potvrdio da je došlo do napada rekavši da je ciljao samo jedan kamion. O žrtvama nije rekao.

Napad u istočnoj Siriji usledio je nekoliko sati nakon što su bespilotne letelice koje su nosile bombe gađale iransku odbrambenu fabriku u centralnom gradu Isfahanu, nanevši izvesnu štetu u fabrici.

Prošlog meseca, načelnik izraelskog vojnog štaba snažno je sugerisao da Izrael stoji iza napada na konvoj kamiona u Siriji u novembru, dajući redak uvid u izraelski rat u senci protiv Irana i njegovih zastupnika širom regiona.

General-potpukovnik Aviv Kočavi, koji je završio vojnu službu ranije ovog meseca, rekao je da su izraelske vojne i obaveštajne sposobnosti omogućile da se gađaju specifični ciljevi koji predstavljaju pretnju.

Izraelski lideri su u prošlosti priznavali da su gađali stotine ciljeva u Siriji i drugde u, kako se navodi, kampanji da se osujeti pokušaji Irana da prokrijumčari oružje zastupnicima poput libanske militantne grupe Hezbolah ili da se unište skladišta oružja.

Novembarski napad pogodio je kamione cisterne koji su prevozili gorivo i druge kamione koji su prevozili oružje za milicije u istočnoj sirijskoj provinciji Deir el-Zour, izvestila je tada Opservatorija. U napadu je ubijeno najmanje 14 ljudi, većinom pripadnika milicije.

Udar, duž granice sa Irakom, bio je usmeren na milicije koje podržava Iran, rekli su tada sirijski opozicioni aktivisti. Neki od ubijenih u napadu bili su iranski državljani, kažu dvojica paravojnih oficira u Iraku.

Izrael je tada odbio da komentariše napad.

Iran je glavni podržavalac sirijskog predsednika Bašara Asada i poslao je hiljade boraca koje podržava Iran da pomognu sirijskim trupama tokom 11-godišnjeg građanskog rata u zemlji. I Iran i Asadova vlada su takođe saveznici sa Hezbolahom, koji se borio zajedno sa Asadovim snagama u ratu.

Izrael smatra Iran svojim glavnim neprijateljem i upozorio je na ono što smatra svojim neprijateljskim aktivnostima u regionu.