Ruski zvaničnik: U ukrajinskom udaru ubijeni civili

Ruski zvaničnik: U ukrajinskom udaru ubijeni civili

Ukrajinske snage granatirale su železnički most u blizini grada Melitopolja u ruskoj Zaporoškoj oblasti, rekao je u nedelju vršilac dužnosti guvernera Evgenij Balicki. U napadu je korišćen višecevni raketni bacač američke proizvodnje HIMARS, u kojem su poginula četiri civila, a još pet je povređeno, dodao je on.

U vreme napada na mostu su se vršile popravke, naveo je Balički u postu Telegrama. Svi poginuli i povređeni u štrajku su serviseri uključeni u popravku, naveo je zvaničnik.

„Kijevske vlasti su namerno gađale civilni infrastrukturni objekat, počinivši još jedan zločin protiv civila“, rekao je Balički i dodao da je svima povređenima pružena neophodna medicinska pomoć.

Napad je usledio samo dan nakon što su ukrajinske trupe pogodile civilnu bolnicu u Luganskoj Narodnoj Republici. U štrajku, koji je takođe uključivao HIMARS sistem, poginulo je 14 ljudi, a 24 su povređene.

Rusko Ministarstvo odbrane nazvalo je napad na bolnicu „apsolutno teškim ratnim zločinom“. Prvi zamenik stalnog predstavnika Moskve pri UN, Dmitrij Poljanski, optužio je SAD da su direktno umešane u taj napad snabdevajući ukrajinske snage oružjem, municijom i izviđačkim podacima.

Moskva je više puta optuživala ukrajinske snage da gađaju civilnu infrastrukturu, uključujući i oružje koje isporučuje Zapad. Početkom januara šest osoba je poginulo, a 37 je povređeno u napadu na grad Vasiljevka u Zaporoškoj oblasti. Pre toga je uništena bolnica u gradu Tokmak u istom regionu.