Severna Koreja: Američko obećanje tenkova Ukrajini je zločin protiv čovečnosti

Severna Koreja: Američko obećanje tenkova Ukrajini je zločin protiv čovečnosti

Severna Koreja je u nedelju drugi dan kritikovala odluku SAD da pošalju tenkove u Ukrajinu, nazvavši je „zločinačkim činom protiv čovečnosti” čiji je cilj održavanje nestabilne međunarodne situacije, piše Rojters.

Tvrdnje Vašingtona da je Severna Koreja dostavila oružje Rusiji predstavljaju „neosnovan“ pokušaj da opravda sopstvenu vojnu pomoć Ukrajini, rekao je Kvon Čung-keun, direktor za američke poslove u Ministarstvu spoljnih poslova Severne Koreje, u saopštenju koje prenose državne vesti. agencija KCNA.

„Pokušaj Sjedinjenih Država da napadnu ofanzivnu naoružanu opremu, kao što je glavni tenk, u Ukrajinu, ignorišući legitimnu zabrinutost i osudu međunarodne zajednice, predstavlja krivično delo protiv čovečnosti čiji je cilj održavanje nestabilne međunarodne situacije“, navodi se u saopštenju.

Neosnovane tvrdnje o sporazumima o oružju između Severne Koreje i Rusije su „neprihvatljiva i teška provokacija na koju se mora odgovoriti“, dodao je Kvon.

Moćna sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, Kim Jo Džong, u subotu je osudila obećanje SAD o borbenim tenkovima Ukrajini, tvrdeći da Vašington „dalje prelazi crvenu liniju“ da bi osvojio hegemoniju putem proksi rata, izvestila je KCNA.

Severna Koreja naoružana nuklearnim oružjem lansirala je neviđeni broj raketa prošle godine, uključujući interkontinentalne balističke rakete (ICBM) koje mogu da stignu do kopna SAD. Zvaničnici SAD i Južne Koreje takođe su upozorili da bi Sever mogao da se priprema za svoje prvo testiranje nuklearnog uređaja od 2017.

Bela kuća je u decembru saopštila da je Severna Koreja završila početnu isporuku pešadijskih raketa i projektila privatnoj ruskoj vojnoj kompaniji, Vagner grupi, kako bi ojačala ruske snage u Ukrajini.