Migranti iz Belorusije gađali su poljske graničare kamenjem

Migranti iz Belorusije gađali su poljske graničare kamenjem

U četvrtak je patrola poljske granične službe zasuta kamenicama sa beloruske strane granice, usled čega je privedeno više desetina ilegalnih migranata, saopštila je granična služba Poljske.

Tvrde da je 26. januara 46 stranaca pokušalo da ilegalno uđe u Poljsku. Granična patrola, koja je intervenisala u jednom od incidenata, gađana je kamenicama.

„Na uslužnoj teritoriji granične ispostave Čeremha zaposleni su otkrili grupu od petnaestak stranaca koji su neposredno pre toga ilegalno prešli poljsko-belorusku granicu. Patrola koja je stigla na lice mesta je zasuta kamenicama“, navodi se u poruci.

Usled incidenta niko nije povređen, ali je oštećen jedan od automobila graničara.

Među privedenima su i dva državljana Turske, čiji je zadatak bio da prevedu grupu migranata preko granice, predaju ih posebno određenim ljudima („kuririma“) i vrate na belorusku stranu granice.

Napominjemo da ovo nije prvi takav slučaj. U aprilu 2022. godine, poljski graničari prijavili su pokušaj ilegalnih migranata da se iskradu sa teritorije Belorusije i napad beloruske vojske.

Kriza na poljsko-beloruskoj granici eskalirala je u novembru 2021. godine, kada se gomila migranata koje je u Belorusiju doveo Lukašenkov režim približila poljskoj teritoriji. Migranti su imali zadatak da probiju poljsku granicu kako bi izvršili pritisak na Poljsku i, dalje, na Evropsku uniju.

S tim u vezi, Poljska je u januaru 2022. započela izgradnju ograde na granici sa Belorusijom kako bi otežala ilegalnu migraciju iz Belorusije. Posao je završen početkom oktobra, nakon čega se pristupilo postavljanju sistema za nadzor.