Bukurešt najavio sastanak šefova spoljnih poslova Moldavije, Rumunije i Ukrajine u novom formatu

Bukurešt najavio sastanak šefova spoljnih poslova Moldavije, Rumunije i Ukrajine u novom formatu

Rumunski ministar spoljnih poslova Rumunije Bohdan Auresku najavio je organizovanje novog sastanka na nivou šefova spoljnih poslova Rumunije, Ukrajine i Moldavije, koji će biti održan u februaru 2023. godine.

Kako prenosi „Evropska istina“, Njuzmejker citira izjavu Aureskua posle sastanka ministara spoljnih poslova G7+.

Tokom sastanka G7+, šef rumunskog ministarstva spoljnih poslova je „podvukao posebnu situaciju Republike Moldavije, koja se suočava sa dubokom energetskom krizom izazvanom ograničenjima u pogledu dostupnosti i pristupa resursima“.

„Ministar spoljnih poslova Rumunije pozvao je na održiva, strukturiranija i trajnija rešenja za aktuelne izazove sa kojima se suočava Ukrajina i ceo region i pokazao da će Rumunija nastaviti da dosledno podržava Ukrajinu i njene građane u saradnji sa svim partnerima koji dele isto. viziju i ciljeve“, istakla je rumunska strana.

Podsećamo da su u septembru 2022. ministri spoljnih poslova Moldavije, Rumunije i Ukrajine – Nika Popesku, Bohdan Aureska i Dmitro Kuleba – najavili pokretanje novog formata tripartitne saradnje.

Prvi sastanak ministara u ovom formatu održan je u Odesi. Postao je prvi u istoriji trilateralnih odnosa Ukrajine, Moldavije i Rumunije.

Šefovi spoljnopolitičkih resora su u zajedničkom saopštenju potvrdili podršku Ukrajine u borbi protiv Rusije, osudili rusku agresiju i provokacije, kao i pomoć Kijevu i Kišinjevu na putu evropskih integracija.