Kuleba: Pitanje isporuke tenkova Leopard u završnoj fazi

Kuleba: Pitanje isporuke tenkova Leopard u završnoj fazi

Pitanje snabdevanja Ukrajinom tenkova Leopard 2 je u završnoj fazi, ostaje da se uradi poslednji „pola korak“.

„Rekao sam, i mogu ponovo da ponovim, da nam je ostalo još samo pola koraka po pitanju tenkova. Već smo primili britanske čelendžere, za koje nam je jednom rečeno da su nemogući. Već dobijamo francuske tenkove – lake. Čuli smo da Francuska razmišlja o nabavci tenkova Leclerc. Ne sumnjam da će tenkovi Leopard doći do nas. U završnoj smo fazi“, rekao je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, prenosi Ukrinform.

Ukrajinski diplomata je napomenuo da je za Nemačku bilo problematično da Ukrajini obezbedi svaku vrstu oružja jer je to „takva zemlja, ima specifičnosti, to se mora uzeti u obzir“.

Ali, na kraju smo uvek dobijali potreban rezultat, a ovaj put ćemo dobiti isti rezultat“, rekao je ministar.

Komentarišući kašnjenje Nemačke u rešavanju pitanja obezbeđivanja tenkova Ukrajini, on je napomenuo da ukrajinska strana obaveštava nemačke partnere da što pre donesu ovu odluku, to će manje krvi ukrajinskih vojnika biti proliveno i što će manje ukrajinskih zemalja biti pod okupacijom. .

Prema Kulebinim rečima, Ukrajina čini sve napore da ubrza Nemačku i druge zemlje na svim nivoima.

Prave se tako zapanjujuće diplomatske kombinacije, svi su zauzeti Leopardima, a mi ćemo dobiti rezultate“, naglasio je ministar.

Kako je saopšteno, 19. januara su ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba i ministar odbrane Aleksej Reznikov pozvali zemlje koje imaju tenkove Leopard 2 da ih dostave Ukrajini.

Reznikov je 21. januara izjavio da iako snabdevanje tenkova Ukrajini nije bilo najavljeno na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, zemlje koje poseduju tenkove Leopard će započeti misije obuke ukrajinskih tankera.