Bugarska će skoro udvostručiti kapacitet skladišta gasa

Bugarska će skoro udvostručiti kapacitet skladišta gasa

Bugarska je započela projekat za skoro udvostručenje svojih skladišta gasa, potpisavši u petak ugovor od 152 miliona evra između operatera sistema za prenos gasa Bulgartransgaza i konzorcijuma predvođenog Bugarskom.

Jedino skladište gasa u zemlji „Čiren” biće prošireno na milijardu kubnih metara sa 550 miliona kubnih metara do kraja 2024. godine. Projekat će koštati oko 306 miliona evra.

„Projekat je od interesa ne samo za Bugarsku, već i za regionalno tržište“, rekao je novinarima generalni direktor Bulgartransgaza Vladimir Malinov.

Rusija je prekinula isporuke gasa Bugarskoj prošlog aprila nakon što je Sofija odbila da plati u rubljama. Od tada, Sofija je pojačala napore u zaštiti od poremećaja u snabdevanju.

Prema rečima Malinova, kompanije iz susedne Grčke i Severne Makedonije izrazile su interesovanje za rezervisanje kapaciteta u objektu koji se nalazi približno 125 km severno od Sofije.

Posao će izvoditi konzorcijum na čelu sa građevinskom firmom „Glavbolgarstroj“, koja je pobedila na tenderu za izgradnju kopnenih objekata, među kojima je i gasna kompresorska stanica.

Bulgartransgaz planira da potpiše ugovore za izgradnju gasovoda koji će povezati objekat sa gasnom mrežom i za podzemno bušenje, što će mu omogućiti da skladišti više prirodnog gasa i koristi do 10 miliona kubnih metara gasa dnevno u poređenju sa 4,7 miliona kubnih metara dnevno.