Tužioci traže pravdu u slučaju Boldvin, bez obzira na slavu

Tužioci traže pravdu u slučaju Boldvin, bez obzira na slavu

SANTA FE – Alek Boldvin se suočava sa dve vrste optužbi za ubistvo iz nehata u obračunu sa sigurnošću oružja i filmskom industrijom, sa dva potencijalna standarda za dokaz i mogućim sankcijama do pet godina zatvora, preneo je Asošijeted pres.

Tužioci su obećali da će pre februara podneti te optužbe protiv 64-godišnjeg glumca i specijaliste za oružje Hane Gutijerez-Rid, za smrtonosnu pucnjavu na setu vestern filma „Rust“ u oktobru 2021.

Okružni tužilac Santa Fea Meri Karmak-Altvis kaže da se u ovom slučaju radi o jednakoj pravdi prema zakonu i odgovornosti za smrt Haline Hačins, bez obzira na slavu ili bogatstvo onih koji su umešani.

Ona kaže da je smrt kinematografa rođenog u Ukrajini dok je uvežbavala scenu bila tragična.

Boldvin i Gutijerez-Rid ostaju nevini i obećali su da će se boriti protiv optužbi, koje su objavljene u četvrtak. Evo pogleda na slučaj:

OPTUŽBE

Za jednu optužbu za ubistvo iz nehata biće potreban dokaz nemara. Za to je kažnjivo do 18 meseci zatvora i novčana kazna od 5.000 dolara prema zakonu Novog Meksika.

Druga optužba za ubistvo iz nehata je za bezobzirno zanemarivanje bezbednosti „bez dužnog opreza i opreznosti“. Nosi viši prag prekršaja i uključuje „poboljšanje vatrenog oružja“ koje bi moglo rezultirati obaveznim pet godina zatvora jer je krivično djelo počinjeno pištoljem.

Tužioci kažu da porota može na kraju odlučiti koju definiciju ubistva iz nehata da sledi. Ali prvo će sudija imati 60 dana da odmeri da li ima dovoljno dokaza da nastavi.

Branilac okruga Santa Fe Džuli Bol kaže da se početni dokazi o verovatnom uzroku obično odmeravaju u korist tužilaca, koristeći manji teret dokazivanja nego kasnije na suđenju.

Ubistvo iz nehata može uključivati ubistvo koje se dešava dok optuženi radi nešto što je zakonito, ali opasno.

ODBRANA I TUŽILAŠTVO

Boldvin je rekao da nije imao razloga da veruje da je u pištolju koji je ispalio živi metak.

Ta odbrana je komplikovana njegovom ulogom i glavnog glumca i koproducenta u filmu „Rust“. Državni regulatori za bezbednost na radnom mestu kaznili su Rust Movie Productions na osnovu niza bezbednosnih propusta, uključujući svedočenje da su menadžeri produkcije preduzeli ograničene ili nikakve radnje da reše dva zastoja prazne municije na setu pre snimanja.

Advokati takođe tvrde da je Gutijerez-Rid, ćerka veterana oštrog strelca i filmskog konsultanta Thell Reed, nevinost. Gutijerez-Rid je angažovan u dobi od 24 godine, sa ograničenim prethodnim iskustvom na nekoliko filmova, da nadgleda oružje, municiju i obuku u filmu „Rust“.

Carmack-Altvies kaže da oružar ima odgovornost da osigura da se municija i oružje bezbedno rukovode i da ima ovlašćenje da zaustavi probe ili snimanje u bilo kom trenutku kada se pojavi zabrinutost.

Okružni tužilac navodi da je Gutijerez-Rid, a da nije primetio, nekako ubacio metak u pištolj koji je ubio Hačinsa i da je trebalo da primeti razliku između živog i lažnog metka.

Lažne metke obično zveckaju kada se potresu — zvuk BB-a iznutra — i imaju udubljenje na bazi ili druge moguće oznake. Blanke sadrže punjenje, ali nemaju puž ili metak na vrhu.

Istovremeno, regulatori bezbednosti na radnom mestu u Novom Meksiku kažu da su menadžeri „Rust” ograničili Gutijerez-Ridovu sposobnost da zahteva obuku o bezbednosti i oružju za ljude, uključujući Baldvina, i da je zahtev za dodatnu obuku odbijen. Rust Movie Productions osporava nalaze i sankcije.

PROBA

Smrtonosni hitac je ispaljen na ranču na periferiji Santa Fea ubrzo posle pauze za ručak, dok se Boldvin okupio u kapelici od ploča sa desetak glumaca i članova ekipe — reditelj, scenarista, tehničari za osvetljenje i zvuk, bezbednosni koordinator i Hačins — da uvežba scenu u kojoj Boldvin izvlači pištolj preko struka.

Intervjui za sprovođenje zakona pokazuju da je Gutijerez-Rid ostao napolju.

Vlasti kažu da je Boldvin uperio pištolj u Hačinsovu kada je ispalio, pogodivši je u grudi i reditelja Džoela Souzu u rame.

Nijedna filmska kamera nije snimala u to vreme, ali snimak kamere za rever od policajaca pokazuje haotične posledice kada Hačins klizi i gubi svest i stiže helikopter za evakuaciju, ali bezuspešno.

Pomoćnik direktora koji je Baldvinu dao pištolj, Dejvid Hols, pristao je da prizna krivicu za nesavesno korišćenje smrtonosnog oružja. Nejasno je da li je pristao da svedoči na sudu.

ODGOVORNOSTI

Advokat odbrane Luk Nikas kaže da se Boldvin oslanjao na profesionalce koji su ga uveravali da pištolj nema bojeve metke. Glumac je pokušao da očisti svoje ime tuživši ljude koji su umešani u rukovanje i snabdevanje oružjem.

U toj tužbi, Boldvin kaže da je dok je radio na uglovima kamere sa Hačinsom, uperio pištolj u njenom pravcu i povukao i pustio čekić oružja, i ono se ispraznilo.

Tužioci kažu da će se osloniti na analizu FBI koja pokazuje da pištolj ne bi opalio bez povlačenja okidača. Kažu da je Baldvin bio dužan da poznaje pištolj i njegovu municiju i da sa njima bezbedno rukuje.

MUNICIJA U REKVIZITU

Godišnja istraga šerifa okruga Santa Fe Adana Mendoze nije utvrdila kako se bojeva municija našla na filmskom setu, nešto za šta stručnjaci iz industrije kažu da se nikada ne bi smelo dogoditi.

Istražitelji su prvobitno pronašli 500 metaka — mešavinu ćora, lutke i onoga što je izgledalo kao živi meci.

Karmak Altvis kaže da je malo verovatno da će njen tim rešiti kako su tamo stigli – i da ona nije toliko zainteresovana za to. Za nju je važno da niko nije otkrio bojeve metke i da je jednom bilo dozvoljeno da se napuni u pušku.