Venecuelanska opozicija imenuje odbor za upravljanje stranom imovinom

Venecuelanska opozicija imenuje odbor za upravljanje stranom imovinom

Opoziciona nacionalna skupština Venecuele u četvrtak je imenovala članove komisije koji će upravljati većinom imovine zemlje u inostranstvu, nastavljajući sa obećanjem novog rukovodstva tela u nastojanju da se ujedini uoči očekivanih predsedničkih izbora.

Venecuela tradicionalno ima samo jedno zakonodavno telo, ali trenutno ima dva paralelna tela – jedno od poslanika saveznika vlade i drugo za opoziciju.

Zbog svoje podrške u inostranstvu, opozicija kontroliše neku imovinu u drugim zemljama, uključujući američku rafineru nafte Citgo Petroleum i više od milijardu dolara u zlatu koje se čuva u Banci Engleske.

Formiranje komiteta deo je nedavnih poteza zakonodavnog tela, koje je ovog meseca imenovalo Dinoru Figueru za svog novog lidera i pokušava da okupi jedinstven front uoči predsedničkih izbora koji su okvirno zakazani za sledeću godinu.

Članovi opozicione stranke Karlos Milan, Rene Uzkategi, Jon Goikoečea i Fernando Blasi radiće u komitetu na čijem čelu je Gustavo Markano.

Mnoga imovina koju kontroliše opozicija uživala je zaštitu Sjedinjenih Država od poverilaca, koji su ove nedelje produžili zaštitu Citga za tri meseca.

Venecuela duguje više od 60 milijardi dolara poveriocima i suočava se sa pravnim presudama zbog nacionalizacija sprovedenih pre 15 godina i otplate obveznica odloženih od 2017.

Figuera je pozvao komitet da deluje efikasno i efektivno u svojim ulogama tokom zakonodavne sednice.

Markano, Goikoečea i Blasi bili su u odboru za kontrolu potrošnje koji je ranije delovao pod privremenom vladom bivšeg opozicionog lidera Huana Gvaida. Rekonstrukcija tog komiteta bila je deo argumenata za raspuštanje privremene vlade.

Blasi će takođe predstavljati skupštinu u Sjedinjenim Državama, dok će poslanik Migel Pizaro raditi u ime skupštine u Ujedinjenim nacijama.

Parlament je takođe imenovao ili zadržao članove ad hok odbora centralne banke, a Manuel Rodriguez je i dalje ostao na svom mestu kao njegov šef.

Nije saopštio da li će izvršiti promene u ad hok odboru državne naftne kompanije PDVSA.

Opozicioni poslanici su odbili da učestvuju na izborima od reizbora predsednika Nikolasa Madura 2018, za koji kažu da je lažan, i nastavili su da vode skupštinu uprkos tome što su saveznici vlade postavili drugo zakonodavno telo 2021.