NATO: Rusija će ostati pretnja i posle poraza u Ukrajini

NATO: Rusija će ostati pretnja i posle poraza u Ukrajini

Rusija će ostati pretnja NATO čak i ako njene snage budu poražene u Ukrajini.

„Kakav god da bude ishod rata, Rusi će najverovatnije imati slične ambicije… tako da pretnja ne nestaje“, rekao je on novinarima u sedištu alijanse u Briselu.

Bauer je napomenuo da dok su ruske trupe, oprema i municija iscrpljeni ratom, zemlje NATO-a očekuju da Moskva pokuša da obnovi, pa čak i ojača svoje vojne sposobnosti.

„Opšte je uverenje da će Rusi vratiti ono što su imali, izvući će i zaključke iz ovog sukoba i pokušati da poboljšaju ono što su imali. I to će, najverovatnije, uticati na naše planove u budućnosti“, rekao je šef Vojni komitet.

Prema Bauerovim rečima, NATO-u je potrebno vreme da proceni koliko će dugo Rusiji biti potrebno da obnovi i unapredi svoje oružane snage.

„Da li je to tri do pet godina? Tri do 10 godina? To je nešto o čemu ćemo zajedno morati da razgovaramo. To je nešto što će obaveštajne službe razmotriti“, rekao je on.

Ranije je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio da bi bilo opasno potcenjivati ambicije Rusije i predsednika Vladimira Putina na pozadini rata u Ukrajini.