Gvajana očekuje predlog Indije za kupovinu sirove nafte

Gvajana očekuje predlog Indije za kupovinu sirove nafte

DžORDžTAUN – Gvajana očekuje da će uskoro dobiti predlog od Indije za dugoročnu kupovinu nafte te južnoameričke zemlje, rekao je u utorak predsednik Irfaan Ali, što je novi pokušaj da se postigne dogovor između vlade i potencijalno vodi za bolje uslove prodaje za Gvajanu, prenosi Rojters.

Vlada Gvajane ima pravo na udeo u sirovoj nafti proizvedenoj na obali zemlje od strane konzorcijuma koji predvodi Ekkon Mobil Corp. Alijeva vlada je 2022. godine primila ukupno 13 tereta sirove nafte, a očekuje da će primiti i izvezti 17 tereta ove godine, rekao je ministar finansija ranije ove nedelje.

„Indija je vrlo jasno stavila do znanja da ima interes da bude jedan od kupaca nafte iz Gvajane“, rekao je Ali na konferenciji za novinare u rezidenciji Stejt Housea u Džordžtaunu. „Tehnički timovi će raditi i videti koje predloge Indija iznosi.

Ali je otputovao u Indiju ranije ovog meseca, gde se sastao sa indijskim ministrom nafte Hardipom Sing Purijem i podstakao naftne kompanije da učestvuju u predstojećoj rundi nadmetanja za blokove za istraživanje sirove nafte i gasa.

Indijski ONGC Videsh razmatra ponudu za neke od 14 oblasti u ponudi, a rafinerija Indian Oil Corp takođe želi da radi u Gvajani u saradnji sa ONGC Videsh, dve osobe bliske pregovorima rekao je Rojtersu.

Gvajana i Indija 2021. nisu uspele da postignu dogovor o direktnoj prodaji gvajanske slatke sirove nafte indijskim državnim rafinerijama.