Zelenski, predsedavajući OEBS-a, razgovaraju o prisilnoj deportaciji

Zelenski, predsedavajući OEBS-a, razgovaraju o prisilnoj deportaciji

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski sastao se sa aktuelnim predsedavajućim OEBS-om, ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem. Razgovarano je o nizu važnih pitanja, uključujući potrebu da se skrene pažnja na prisilnu deportaciju Ukrajinaca od strane Rusije i zatvaranje ratnih zarobljenika.

„Potrebna nam je povećana pažnja OEBS-a na dva ključna problema: prisilno deportovanje žena i dece na teritoriju Ruske Federacije i uslove zatočenja ukrajinskih ratnih zarobljenika. To su ključne stvari za nas“, rekao je Zelenski.

On je posebnu pažnju posvetio važnosti implementacije ukrajinske formule mira i pozvao predsedavanje Severne Makedonije da učestvuje u ovom procesu. „Želimo da se obnovi svetski poredak i vrati stabilnost u naš region. Oslanjam se na učešće OEBS-a i Severne Makedonije u sprovođenju formule mira“, naglasio je predsednik.

Predsednik je zahvalio vladi i narodu Severne Makedonije na humanitarnoj i bezbednosnoj pomoći pruženoj Ukrajini od početka ruske invazije u punom obimu.

On je čestitao Severnoj Makedoniji početak predsedavanja OEBS-om i ukazao na značaj prve inostrane posete ministra Ukrajini kao aktuelnog predsedavajućeg OEBS-u.

„Za nas je to veoma važno. Zahvalni smo OEBS-u što je dosledno podržavao našu zemlju od privremene okupacije nekih delova naše teritorije 2014. Danas je podrška misiji Organizacije važnija nego ikada“, rekao je Zelenski.

Sa svoje strane, aktuelni predsedavajući OEBS-a je istakao solidarnost sa Ukrajinom i njenim narodom i istakao da je bezbednost naše zemlje prioritet njegovog predsedavanja. Kao ministar spoljnih poslova Severne Makedonije, Bujar Osmani je uverio da će njegova zemlja podržavati Ukrajinu do njene pobede nad agresorom.

Kako je saopšteno, aktuelni predsedavajući OEBS-a, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani doputovao je u ponedeljak u Ukrajinu. Ovo je prva zvanična poseta ministra Osmanija kao aktuelnog predsedavajućeg OEBS-a.