3D štampane antene mogle bi da donesu 5G i 6G udaljenim zajednicama

3D štampane antene mogle bi da donesu 5G i 6G udaljenim zajednicama

Istraživači sa Univerziteta u Šefildu razvili su 3D štampane radio antene koje bi mogle da pomognu da se ljudi koji žive u udaljenim zajednicama donesu jači signal mobilnih telefona i brže internetske veze.

Antene milimetarskog talasa (mmWave), koje su dizajnirali, napravili i testirali istraživači sa Odeljenja za elektroniku i elektrotehniku Univerziteta u Šefildu, imaju performanse radio frekvencije koje odgovaraju onima proizvedenim korišćenjem konvencionalnih proizvodnih tehnika. 3D štampane antene mogle bi da ubrzaju razvoj nove 5G i 6G infrastrukture, kao i da pomognu da se otvori pristup tehnologijama za ljude koji žive u udaljenim oblastima, kako u Velikoj Britaniji tako i širom sveta.

Antene koje se trenutno koriste za izgradnju telekomunikacionih mreža su obično spore i skupe za proizvodnju. Ovo ometa inovacije, odlaže razvoj prototipova i otežava izgradnju nove infrastrukture. Istraživači iz Šefilda razvili su novi dizajn koji omogućava da radio antene budu mnogo jeftinije i brže korišćenjem 3D štampanja bez kompromisa u pogledu performansi. Tehnika znači da se antene mogu proizvesti za samo nekoliko sati, za samo nekoliko funti, ali sa sličnim performansama kao i antene proizvedene na konvencionalni način, čija izrada obično košta stotine funti.

Ispod su neke 3D površinske grafike napravljene u laboratoriji za merenje – ovi grafikoni pokazuju poređenje između tradicionalno proizvedenog primera i 3D štampane antene koju je kreirao tim sa Univerziteta u Šefildu. Antene koriste nanočestice srebra, koje imaju odlična električna svojstva za radio frekvenciju, i testirane su na različitim frekvencijama koje koriste 5G i 6G mreže, do 48 GHz. Njihovo pojačanje i odziv u vremenskom domenu – koji utiču na pravac i jačinu signala koji mogu da prime i prenesu – gotovo se ne razlikuju od onih koji se proizvode tradicionalno.

Eddie Ball, iz Grupe za istraživanje komunikacija na Univerzitetu u Šefildu, rekao je: „Ovaj 3D štampani dizajn mogao bi da promeni igru za telekomunikacionu industriju. Omogućava nam da prototipujemo i proizvodimo antene za 5G i 6G mreže po daleko nižoj ceni i mnogo brži od trenutnih proizvodnih tehnika. Dizajn bi takođe mogao da se koristi za proizvodnju antena u mnogo većem obimu i stoga ima mogućnost da pokrije više oblasti i dovede najbrže mobilne mreže u delove sveta koji još uvek nemaju pristup. “

Radiofrekventno testiranje antene obavljeno je korišćenjem UKRI National mmVave Measurement Lab laboratorije, vodeće u industriji, Univerziteta u Šefildu. Uređaj za merenje mmVave može da meri sisteme na čipu i antenama do 110 GHz, što je od neprocenjive vrednosti za istraživanje komunikacija, kao što je ono koje se sprovodi na 3D štampanoj anteni.