Austrijski kancelar posle sastanka sa Kurtijem: Podržavamo članstvo Kosova u EU i Savet Evrope

Austrijski kancelar posle sastanka sa Kurtijem: Podržavamo članstvo Kosova u EU i Savet Evrope

Austrijski kancelar Karl Nehamer podržao je težnje tzv. Kosova za članstvom u EU i Savetu Evrope i izrazio spremnost njegove zemlje da izađe u susret zahtevu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija za povećanjem broja vojnika u sastavu Kfor, ako to odluči međunarodna mirovna misija.

„Znamo daEUnije jedinstvena po tom pitanju, i zato je važno da se razgovaramo. Austrija će dati doprinos da se nađe put kako bi se uverile članice EU da se Kosovo, kao i ostale zemlje Zapadnog Balkana integriše“, izjavio je Nehamer, povodom težnji Prištine da postane članica EU i SE.

Nehamer je, na konferenciji za medije posle sastanka sa Kurtijem u Beču, upitan za stav Austrije u vezi sa dijalogom ifrancusko-nemački planom, rekao da Beograd i Priština moraju da pronađu put ophođenja koji bi osigurao mirnu budućnost.

Nehamer je istakao daAustrijasebe smatra mostom Zapadnog Balkana ka EU.

„Austrija je odličan partner zbog svoje istorije. Napravili smo mnogo greška i povukli pouke iz njih, i to znanje nudim svom srpskom i kosovskom kolegi, jer su mir i stabilnost mogući samo ako obe strane priđu jedna drugoj“, kazao je austrijski kancelar.

Nehamer je rekao da od strana u pregovoru zavisi da li će prihvatiti plan, i dodao da je najvažnije da se da vreme da se nađe zajednički put.

U vezi zahtevaKurtija za povećanjem broja pripadnika Kfora, Nehamer je podsetio da Austrija ima najveći kontingent od zemalja koje nisu članice NATO-a, sa više od 300 vojnika,preneoje Kosovo onlajn.

„Podržavamo zahtev Kosova da želi veću bezbednost i spremni smo da stavimo na raspolaganje više vojnika, u skladu sa odlukama Kfora. Kfor je misija koju podržavaju Srbija i Kosovo, i zbog toga s moje strane postoji puna spremnost za povećanjem broja vojnika“, naveo je austrijski kancelar.