Tužilaštvo ispitalo predsednika FIFA-e

Tužilaštvo ispitalo predsednika FIFA-e

Đani Infantino, predsednik upravnog tela svetskog fudbala FIFA, sastao se u utorak sa švajcarskim specijalnim tužiocima usred istrage o njegovim navodnim sastancima sa državnim tužiocem u okviru šire istrage fudbalskih zvaničnika.

Preporuke za krivični postupak protiv Infantina izdao je 2020. godine još jedan specijalni tužilac, kojeg je savezni sud u Švajcarskoj u međuvremenu udaljio sa ovog slučaja zbog veza sa mogućim podsticanjem na zloupotrebu javne službe i kršenje službene tajne.

Specijalni tužilac Hans Maurer potvrdio je za Asošijeted pres da je „u postupku održano ročište za suočavanje“, koje je održao zajedno sa drugim tužiocem, Ulrihom Vederom.

„Međutim, ne komentarišem vreme, obim i svrhu ovog saslušanja“, dodao je Maurer.

Istraga se usredsređuje na tri neobjavljena sastanka koja su navodno održana 2016. i 2017. između Infantina i tadašnjeg državnog tužioca Mihaela Laubera, ubrzo nakon što je Infantino izabran za predsednika FIFA-e i nakon američkih i švajcarskih istraga o Infantinovom prethodniku Sepu Blateru.

Kada su ih mediji pitali o sastancima 2018. godine, i Infantino i Lauber su tvrdili da se ne sećaju pitanja o kojima se razgovaralo.

Lauber je kasnije smenjen sa funkcije kada se tvrdilo da je opstruirao tužioce koji su pokušavali da otkriju više informacija o temi sastanaka sa Infantinom.

FIFA nije komentarisala najnoviji razvoj događaja, ali je ranije rekla da su „i FIFA i predsednik FIFA u potpunosti na raspolaganju za saradnju sa vlastima, bilo da se radi o sastancima koje je predsednik FIFA imao sa bivšim državnim tužiocem Švajcarske, ili bilo čemu drugom“.

Infantino bi trebalo da bude ponovo izabran na čelnu poziciju FIFA-e u martu nakon što se bez protivljenja kandidovao za tu poziciju u još jednom četvorogodišnjem mandatu, pod uslovom da prođe proveru podobnosti i integriteta kao deo procesa.