Američki Kongres će istražiti šta je dovelo do ometanja letova

Američki Kongres će istražiti šta je dovelo do ometanja letova

VAŠINGTON – Američki zakonodavci će istražiti uzrok prekida računarskog sistema Federalne uprave za vazduhoplovstvo tokom noći u utorak koji je izazvao zaustavljanje na zemlji i odložio ili otkazao više od 10.000 letova u SAD.

Predsednica Komiteta Senata za trgovinu Marija Kantvel, demokrata, rekla je u sredu da će panel „istražiti šta je izazvalo ovaj prekid rada i kako višak igra ulogu u sprečavanju budućih prekida rada. Javnosti je potreban otporan sistem vazdušnog saobraćaja“.

Predsednik Komiteta za transport Predstavničkog doma Sem Grejvs, republikanac, rekao je da kopnena stanica „ističe ogromnu ranjivost u našem sistemu vazdušnog saobraćaja“. On se osvrnuo na nedavni pad tehnologije kompanije Southvest Airlines Co koji je primorao avioprevoznika da otkaže više od 16.700 letova.

„Kao što je rasprostranjeni poremećaj Jugozapada pre samo nekoliko nedelja bio neoprostiv, tako je i neuspeh DOT-a i FAA da pravilno održavaju i upravljaju sistemom kontrole vazdušnog saobraćaja“, rekao je on.

Grejvs je rekao da će „voditi nadzorno pismo sa mojim kolegama kako bismo bili sigurni da znamo šta je pošlo po zlu, ko je odgovoran i kako će se to sprečiti u budućnosti“.

Senator Ted Kruz, novi republikanac u Senatskom komitetu za trgovinu, rekao je: „Nesposobnost FAA da održava važan bezbednosni sistem u funkciji je potpuno neprihvatljiva… Administracija treba da objasni Kongresu šta se dogodilo, a Kongres bi trebalo da sprovede reforme u ovogodišnjem zakonu o ponovnom odobrenju FAA.“

Lider većine u Senatu Čak Šumer rekao je da „FAA mora da otkrije uzroke kako se ovo ne bi ponovilo“.

Odobrenje FAA ističe 30. septembra, a prekid bi mogao da izvrši pritisak na Kongres da završi akciju.

FAA je od marta bez stalnog administratora. Senat tek treba da održi saslušanje o izboru predsednika Džoa Bajdena za predsednika agencije, izvršnog direktora Međunarodnog aerodroma Denver Fila Vašingtona, koga je Bajden ponovo nominovao prošle nedelje.

Grejvs je rekao da „ovaj incident takođe naglašava broj praznih stolova i praznih kancelarija u FAA… FAA ne radi na autopilotu – potrebno joj je vešto, posvećeno i stalno vođstvo na pozicijama širom agencije, počevši od kancelarije administratora.

Vašington se suočio sa kritikama republikanaca nakon što je imenovan u nalogu za pretres koji ga povezuje sa optužbama za korupciju u Metropolitan transportnoj upravi Los Anđelesa.