Vereščuk: Rusija sprema novi talas deportacije Ukrajinaca

Vereščuk: Rusija sprema novi talas deportacije Ukrajinaca

Planovi Rusije da deportuje ukrajinske državljane sa privremeno okupiranih teritorija Ukrajine, posebno iz Hersonske oblasti, predstavljaju čin genocida i za to će snositi odgovornost i oni koji su takve odluke odobravali i oni koji su ih izvršili, rekla je potpredsednica Vlade Ukrajine – ministarka za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Irina Vereščuk, prenosi Ukrinform.

„Naši obaveštajni izvori potvrđuju da Rusija zaista pokušava da izvrši još jedan akt genocida, neću to ni nazvati deportacijom, jer je nasilno, nasilno uklanjanje ukrajinskih državljana akt genocida, i naravno, oni [Rusi] za ovo će odgovarati. Apelujem na visoke zvaničnike neprijateljske države da dobro razmisle pre nego što to urade, jer će odgovarati svi – od onih koji su odobravali takve uredbe do vozača koji je nasilno odveo Ukrajince na teritoriju Rusije“, izjavila je Vereščuk.

Vereščuk je dodala da se ruskim snagama žuri, jer shvataju da će doći do deokupacije ukrajinskih teritorija i da neće moći da zadrže Hersonsku oblast. Prema njenim rečima, okupatori uklanjaju Ukrajince u skoro sve regione Rusije.

„Imamo informacije da su naši Ukrajinci preseljeni u 57 regiona Rusije, uključujući Daleki istok i Sibir. I zaista nalazimo Ukrajince u svim krajevima Rusije. Evidentiramo ove činjenice i očigledno je da će to biti osnova. specijalnog tribunala i osnova optužbi protiv Rusije i njenih zvaničnika“, rekao je Vereščuk.

Prema Blumbergu, Ruska Federacija planira da izdvoji 175 milijardi rubalja za organizovanje deportacije 100.000 ljudi iz Hersonske oblasti.