Grčka i Nemačka o snabdevanju Ukrajine samohodnim borbenim vozilima pešadije

Grčka i Nemačka o snabdevanju Ukrajine samohodnim borbenim vozilima pešadije

Grčki ministar odbrane Nikos Panagiotopulos u ponedeljak je razgovarao telefonom sa nemačkom koleginicom Kristin Lambreht, tokom kojeg je posebno bilo reči o situaciji u Ukrajini i vojnoj pomoći, prenosi „Evropska istina“.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane Grčke, razgovaralo se o „pitanjima vezanim za primenu sporazuma o ustupanju oklopnih borbenih vozila BMP-1 Ukrajini u zamenu za borbena oklopna oklopna vozila Marder nemačke proizvodnje“.

Drugi detalji razgovora se ne navode, a nemačka strana ga još nije komentarisala. Međutim, verovatno se odnosilo na izveštaje da je Grčka spremna da se odrekne BMP Marder u korist Ukrajine, što bi moglo da ubrza isporuku ovih oklopnih vozila Kijevu.

Podsetimo, prošle godine su Atina i Berlin dogovorili šemu „kružne razmene“, po kojoj će grčka strana u Ukrajinu prebaciti 40 sovjetskih borbenih vozila pešadije BMP-1 u zamenu za isto toliko modernijih nemačkih mardera.

Grčka je do sada dobila prvih 14 vozila marke Marder iz Nemačke i isporučila 20 BMP-ova Ukrajini.

5. januara, nakon razgovora Džoa Bajdena i Olafa Šolca, postalo je poznato da Nemačka planira da prebaci oklopna vozila Marder u Ukrajinu. Reč je o oko 40 oklopnih transportera, koji bi u Ukrajinu trebalo da stignu do kraja prvog kvartala 2023. godine.

Ambasador Ukrajine u Nemačkoj Aleksij Makejev rekao je da bi odluka nemačke vlade da isporuči borbena vozila pešadije Marder mogla da postavi temelje za nabavku tenkova Leopard 2.