Švedska kaže da Turska traži previše oko prijave za NATO

Švedska kaže da Turska traži previše oko prijave za NATO

Švedska je uverena da će Turska odobriti njen zahtev za pridruživanje vojnom savezu NATO-a, ali ne može da ispuni sve uslove koje je Ankara postavila za svoju podršku, rekao je u nedelju švedski premijer.

„Turska obe potvrđuje da smo uradili ono što smo rekli da ćemo uraditi, ali takođe kažu da žele stvari koje mi ne možemo ili ne želimo da im damo“, rekao je premijer Ulf Kristersson na konferenciji istraživačkog tima za odbranu u Švedskoj.

Finska i Švedska potpisale su trosmerni sporazum sa Turskom 2022. godine u cilju prevazilaženja primedbi Ankare na njihovo članstvo u Severnoatlantskom savezu.

Oni su u maju podnijeli zahtjev za pridruživanje NATO-u kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, ali Turska se usprotivila i optužila te zemlje da kriju militante, uključujući i iz zabranjene Radničke partije Kurdistana

Jedna ključna tačka je izručenje ljudi koje Turska smatra teroristima. Ankara je izrazila razočaranje odlukom vrhovnog švedskog suda krajem prošle godine da zaustavi zahtev za izručenje novinara sa navodnim vezama sa islamskim naučnikom Fetulahom Gulenom, kojeg Turska okrivljuje za pokušaj puča.