RT: Čovek menja pol da bi dobio starateljstvo nad decom

RT: Čovek menja pol da bi dobio starateljstvo nad decom

Muškarac iz Ekvadora legalno je promenio pol u pokušaju da dobije starateljstvo nad svojom decom iz pravnog sistema za koji kaže da „kažnjava“ očeve. Transrodne aktivistkinje su reagovale sa gnevom.

Rene Salinas Ramos je zvanično postao žena 30. decembra, rekao je za La Voz del Tomebamba, ekvadorske novine. Salinas Ramos, koji svoje dve ćerke nije video pet meseci i tvrdi da žive u nasilnom okruženju sa majkom, rekao je da je odluka da postane žena rođena iz frustracije sudskim sistemom.

„Biti otac u ovoj zemlji, Ekvadoru, kažnjava se i posmatra se samo kao pružalac usluga“, rekao je on. „Sada kada sam žena, mogu da budem majka i ravnopravna sam da se borim za roditeljski autoritet svojih ćerki.

Salinas Ramos, koji navodno ne traži medicinsku tranziciju u ženu, rekao je da želi „da pruži ljubav i zaštitu koju majka može pružiti svojoj deci“.

Ekvadorcima je zakonski dozvoljeno da menjaju pol od 2015. Dajan Rodrigez, transrodna političarka i aktivistkinja koja je vodila kampanju za zakon iz 2015. godine, rekla je za Vice Nevs da Salinas Ramos ne sledi „duh zakona“ i da je verovatno zamena pola neće pomoći njegovom slučaju.

„Razumem da je u svojoj situaciji, u očajanju, odlučio da promeni pol na ličnom dokumentu“, rekao je Rodrigez. „Ali ne, to neće imati nikakvog efekta.“

Ekvadorska federacija LGBTI organizacija osudila je Salinasa Ramosa, optužujući ga da „iskorišćava druge ljude za roditeljski autoritet“. Grupa je pozvala sud da jasno stavi do znanja da muškarac nije predstavnik transrodnih osoba, kako zakon ne bi bio pooštren kako bi se tranzicija otežala.

Salinas Ramos je rekao da njegove akcije „nisu protiv bilo koga posebno, već protiv sistema“. Sa svojom trajnom tranzicijom u očima zakona, rekao je da je čovek koji napravi ovu promenu „najveći dokaz ljubavi koju može da pruži svojim ćerkama”.