Rusija: 89 vojnika ubijeno u novogodišnjem napadu

Rusija: 89 vojnika ubijeno u novogodišnjem napadu

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u sredu da je 89 vojnika ubijeno u ukrajinskom napadu na Makijevku u delovima Donjecke oblasti pod kontrolom Moskve, dodajući da je glavni razlog napada neovlašćeno korišćenje mobilnih telefona od strane vojnika, preneo je Rojters.

„Već je očigledno da je glavni razlog onoga što se dogodilo bilo uključivanje i masovna upotreba – suprotno zabrani – od strane osoblja mobilnih telefona u zoni dohvata neprijateljskog oružja“, navodi se u saopštenju ministarstva.

„Ovaj faktor je omogućio neprijatelju da prati i odredi koordinate lokacije vojnika za raketni udar.

Štrajk nešto posle ponoći na Novu godinu u školi koja je pretvorena u vojne prostorije u Makijevki podstakao je gnev među ruskim nacionalistima i nekim zakonodavcima, dovodeći u pitanje vojnu strategiju koja se tamo koristi. Rusija je ranije saopštila da su poginula 63 ruska vojnika.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da su četiri rakete iz lansera HIMARS proizvedene u SAD pogodile zgradu, dodajući da su se „od detonacije bojevih glava raketa HIMARS srušile plafoni zgrade“.

Ministarstvo je u svom saopštenju u aplikaciji za razmenu poruka Telegram dodalo da komisija istražuje okolnosti napada.

Ministarstvo je takođe sugerisalo da je zauzvrat pokrenulo vazdušne udare pokrenute u „koncentraciji hardvera“ u blizini železničke stanice Družkivka u Donjecku, ubivši do 200 ukrajinskih pripadnika, i uništivši četiri lansera HIMARS i više od 800 raketa.

Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri izveštaj.

Kirilo Timošenko, pomoćnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je u utorak da su dve osobe ranjene u napadu na Družkovku, u kojem je uništena hokejaška arena.