Zelenski govorio o mogućim novim ruskim napadima

Zelenski govorio o mogućim novim ruskim napadima

U prva dva dana nove godine, ruske snage su napale Ukrajinu dronovima iranske proizvodnje, od kojih su više od 80 uništile ukrajinske odbrambene snage. Rusija planira novi dugoročni napad sa Šahedima, pa bi sada svi uključeni u zaštitu neba trebalo da budu posebno pažljivi, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, prenosi Ukrinform.

„Prošla su samo dva dana od početka godine, a broj iranskih dronova oborenih iznad Ukrajine je već više od osamdeset. Ovaj broj bi se mogao povećati u bliskoj budućnosti. Jer ovih nedelja noći mogu biti prilično nemirne. Imamo informacije da Rusija planira produženi napad sa Šahedima.Možda se kladi na iscrpljenost.Na iscrpljenost naših ljudi, naše PVO, našeg energetskog sektora.Ali moramo osigurati – i učinićemo sve za to – da ovaj cilj terorista propada kao i svi drugi“, rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju.

Zelenski je zahvalio Vazdušnom komandnom centru Jug i Istok na uspešnoj zaštiti neba ovih dana. Takođe je primetio rad ratnika 96. Kijevske, 208. Hersonske i 138. Dnjeparske zenitno-raketne brigade, 301. nikopoljskog zenitno-raketnog puka Vazduhoplovstva, kao i ratnika 39. raketnog zenitno-vazdušnog puka. kopnene vojske.

Zelenski je takođe dodao da bi trenutno svi koji su uključeni u zaštitu ukrajinskog neba trebalo da budu što pažljiviji.

„Sada je vreme kada svi koji su uključeni u zaštitu neba treba da budu posebno pažljivi. Ruskom režimu su potrebne mobilizacione emocije. Nešto što žele da pokažu svojoj zemlji kako bi nastavili da lažu da sve ide „po planu“. A naš zadatak je da Ukrajini svakodnevno dajemo uspehe, dostignuća, čak i male, ali pobede nad teroristima i terorom“, rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, svaki oboreni dron, svaka oborena raketa, svaki dan sa strujom za ukrajinski narod i minimalni rasporedi nestanka struje su upravo takve pobede.

„I svaki korak napred naših vojnika na frontu, svaka sačuvana pozicija su takvi uspesi koji su sada od strateškog značaja“, rekao je Zelenski.